joi, 31 decembrie 2009

Maine anul se innoieste - priviti inainte cu credinta !

Pentru unii exista un 2010 mai bun decat 2009 si decat toti anii anteriori. Mult mai putin bun decat toti cei ce vor urma....dar cu siguranta cu impliniri si bucurii. Nu tine decat de fiecare dintre noi sa ne facem orice moment al vietii asa, si eu va urez sa va aflati printre cei care fac asta cu usurinta !

O prietena mi-a spus astazi ca a primit un mass, spam...in stilul gol binecunoscut dar ca mesajul i-a atras atentia imediat. Se spunea acolo sa privim in jur cu ingaduinta, in sus cu recunostinta si inainte cu credinta. Acelasi lucru va doresc si voua. Mie anul mi se termina cu surprize neasteptate si eliberatoare. Am toate sansele sa am un 2010 limpede si clar ca o zi inghetata de iarna, la tara ;).

Nu uitati insa si in 2010....sa priviti in sus:



La multi ani !

vineri, 25 decembrie 2009

O veste minunata !



Deaseara ma uit la "Stardust"....poate uit de culoarea Craciunului asta, adica evident blue, blue, blue:



Daca reusii ea fata asta sa cante cu Regele la atatia ani distanta, si tehnica face posibile minuni de genul asta....eu de ce nu as spera in minunea mea ?! In definitiv si despre asta este sarbatoarea asta, nu ?

Primiti colindatori !

Din Fagaras. Acum multi ani, micuta fiind am petrecut Sarbatorile de iarna in Fagaras, la rudele tatei. Multe mie nu mi-au ramas in minte de atunci, dar ceata de baieti tineri, inalti ca brazii si hm....extrem de frumosi, in costume populare (varul meu facand parte din ceata ;)...adica era un mandru si frumos "cetas" ) nu aveam sa o uit.

Sa aveti un Craciun linistit si imbelsugat. Sa dea Domnul ca anul urmator sa ne gaseasca mai intelepti si mai multumiti !



Mi-e dor de locurile alea...se iarna in sat. Deunazi am fost acuzata ca ma vad boieroaica la tara....Mda, recunosc nu ma vad chiar un om sarac muncind din greu...dar va jur ca nu m-as da inlaturi de la munca fizica...mai grea sau mai usoara. Din pacate nu ma ia nimeni la tara...O sa imi fac eu "tara" mea cand ma fac mare ! Acum nu intelegeti ca vinul fiert baut cu drag cu prietenii chiar si in garsoniera mica si inghesuita nu ar fi nepretuit ;) !

LATER EDIT: Mi se atrage atentia ca titlul nu are semn de punctuatie in coada..... Ei bine, acum are ! Si e indemn nu intrebare ;) !

miercuri, 23 decembrie 2009

Spirit de Sarbatori ?

Crestini sau nu zilele acestea ar trebui sa ne linistim cu totii, sa intram intr-o stare calma si senina, sa ne dorim sa daruim sau macar sa facem bine (macar noua insine).

Personal am fost puternic incercata de circumstante de 2 zile si recunosc....nu ma mai tin nervii atat de bine, lucru pe care il regret nespus dar...."of all the things...".

Poate am gresit, poate am judecat si inca ma judec gresit oamenii ce ma inconjoara. Mi-o asum si pe asta dar de ce oare in ultimele zile au venit peste mine judecati si vine pe care nu stiam sa le am... In plus, de incerci sa fii intelegator si accepti senin scuze in zilele noastre, pare-se ca gresesti si esti banuit de tot felul de nebunii. Bine, acum, contabil sau inginereste, incerci si tu sa te asiguri de una sau alta, sa afli de ce ai patit ceva sau daca iti scapa vreun mesaj transmis asa mai agresiv....dar nu e un pacat sa o faci. Si Toma a fost iertat pana la urma.... Pe cand la noi, facerea de bine.....

Am primit si mult ajutor si sprijin zilele astea. M-am iluzionat ca imi este adresat si destinat cu fundite, dedicatie speciala si continuare. M-am simtit rasfatata si sustinuta. Intentiile nu imi erau insa adresate direct ...dar nu e nimic, recunostinta si bucuria mea sunt reale chiar de nu pot fi exprimate aici si acum. Sper doar sa poata ajunge la destinatari, caci si cu asta am avut probleme in ultima vreme.

In concluzie, daca nu mi se intampla ceva special care sa imi readuca starea si spiritul Craciunului, mi-e teama ca ma inchid in casa in zilele urmatoare !!!

Poate dupa odihna si relaxare sa imi revina atitudinea comunicativa si bonoma. Pana atunci, sa aveti Sarbatori linistite !

marți, 22 decembrie 2009

M-am luptat cu drumurile....si am ...infrant !

Ei da, licenta din titlu nu prea mi-ar apartine dar mi-am permis sa o folosesc intrucat am mai auzit-o deunazi si pare sa intre in limbajul urban ;).

Deci, am luat drumurile in piept. Lungi, obositoare seara, rapide si energizante dimineata. M-am plimbat pe campuri (din nou) in dorinta disperata de a gasi alternativa la DN1 si am ramas tot cu batranul drum spre munte. Acum mai curat, mai uscat, mai lat....

Iar drumul asta, nu m-a dovedit. Ba din contra !

M-a dovedit insa o duduie ce a agresat-o cu furie lobotomizata pe Petronela in asa hal !...si i-a mai jupuit si frumusete de obraz de pe partea soferului. Da dragii mei, am ramas fara geam la sofer la -13 grade iar Petronela e desfigurata. Am curatat-o de bucati de sticla ore in sir asta noapte.

Si daca eu m-am tot laudat ca sunt super sofer, ca pot patina controlat dar artistic la volanul Petronelei, dar ca am si incaltat minunea economicoasa, ca ies din nameti si o pilotez cu talent...iaca i-a venit de hac o nebuna, aeriana si nefiresc de tampita pentru pozitia pe care o are intr-o mare casa de avocatura bucuresteana. Nu am abandonat-o pe Petronela chiar in mijlocului drumului dar duduia a avut serioase probleme cu pilotarea gazei bolnave, desculte si alunecoase, gaza ce nu a suferit nici cea mai mica zgarietura.

Prin urmare, ceasul rau, pisica 13, prezenta mea pe o strada lunga-scurta cu Petronela abandonata cuminte pe marginea ei m-a lasat fara caruta si in ciorapei afara ...in frig !

Daca duduiul cu ochii excesiv de albastrii de la service nu va reactiona miraculos (si slabe sanse sa o faca dat fiind ca nici macar nu o insotesc eu pe Petronela pe la ei...) nu numai ca ma voi imprietenii cu toti puii de caine abandonati in murdara gara Ploiesti dar voi ramane fara sareta si in zilele de super vacanta ce vor veni. Sigur, va fi o vacanta activa caci voi explora din nou dupa ani de zile (poate ca aveam nevoie) binecuvantarile transportului in comun bucurestean.

Si daca pana la locul de prestatie am Don Quijote-le meu (desi Dumnezeu stie pe cine vrea sa salveze...caci eu de as putea fi considerata oarecum si domnita in nevoi, salvata pana acum nu ma simt in nici un caz....) prin Bucuresti cu siguranta cavalerul cu pricina nu poate fi nici macar banuit ca ar mai remarca morile de vant urbane.

Eeei acum e acum ! Sa te vad cum iti pastrezi optimismul si spiritul senin al Craciunului, doamna directoare ;) !?

luni, 21 decembrie 2009

Drum bun !

Incepand de azi :) o sa cam iau niste drumuri in piept (din nou.... dar cu alt scop zilnic de data asta):



Mda, se pare ca



am cam fost priponita ;).

Chip in taci!

PS: In zilele urmatoare sper sa apuc sa va povestesc cum arata orasele imediat limitrofe capitalei. Ma astept sa fie linistite si frumoase, curate si ofertante.

PPS: Astept cu incredere recomandarile voastre de ascultat in masina zilnic cate o ora + o ora....desi pe vremurile astea cu siguranta va fi mult mai mult. Deocamdata am primit un indemn la infractionalitate cibernetica...desi continutul recomandarii suna foarte foarte bine. E vorba de ultimul album Sting (26.10.2009) pentru care foarte multumim initiatorului. Revin cu pareri si pe tema asta cat de curand.

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Continuare

Pentru ca nu ma pot abtine ;).



Si pentru ca imi plac baietii astia de multa vreme.

Sezonul scuzelor

Cand esti indiscret si idiot, dar cu pretentii legitime de a exista, nu iti ramane decat sa faci asa, in speranta ca cei in cauza te vor crede ca nu ai avut nici o intentie abuziva pana la urma:



Timpul nu il poti da inapoi, sa te simti prost la infinit nu ajuta, chiar de realizezi cat de ridicol ai fost o perioada lunga cateodata ... dar acceptarea scuzelor cateodata da. Unii simt nevoia sa fie linistiti si asigurati din exterior ca sunt normali. Eu nu mai am pretentii din astea, dar uite ca fac un gest public. E valabil pentru toti cei apropiati care considera ca anul asta i-am suparat / deranjat cu ceva. Atat am avut de spus in apararea mea.

Va multumesc !

marți, 15 decembrie 2009

Optimism si traditii.... de sezon

Nu, nu, nu....nu de plastic, nu mimat, nidecum fals si comercial !

Zilele astea in masina am tot ascultat Magic FM.

Postul s-a autointitulat "Radio-ul lui Mos Craciun" si difuzeaza obsesiv de la inceputul lunii decembrie colinde si cantece de sezon. Toti pasagerii, obisnuiti sau ocazionali ai Petronelei (cam suferinda sezonul asta...) s-au declarat exasperati, agasati si au sarit sa schimbe postul.

Mie insa imi prind foarte bine tampitel-optimistele cantecele, colinde mai degraba imprumutate.

Sigur cele autentice, vechi si autohtone au alta conotatie, te trimit in alta stare caci iaca ce am gasit navigand aiurea pe un site:

"Colindele (sau colindurile) sunt nişte cântece tradiţionale româneşti, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, având în general între 20 şi 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreştină . Colindele nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creştine de iarnă, şi nici colindatul cu umblatul cu steaua . Colindele se cântă în preajma Crăciunului. Unele dintre ele au o sumedenie de variante şi versiuni, potrivit diferitelor regiuni şi graiuri.

Originile Iniţial, colindele aveau o funcţiune rituală, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire şi belşug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar (adică de venirea primăverii), fie de sfârşitul său (toamna, la culegerea recoltei) . Pe de altă parte, un scop des întâlnit al colindelor era acela de alungare a spiritelor rele şi de reîntâlnire cu cei plecaţi pe tărâmul celălalt. În acest sens, ele moştenesc funcţiunea sărbătorilor păgâne ale Saturnaliilor, Calendelor lui Ianuarie şi a Dies natalia Solis Invicti. Peste timp, din semnificaţia iniţială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri şi urări "


Functiune rituala deci ?! Hm !!!

Pai daca am ratat si ultimul concert (?) dorit din anul asta (e vorba de concertul Simple Minds de azi 15 dec 2009) si nici n-o sa am parte de mult visatele sarbatori la tara, cu zapada multa, traditii invechite, aproape pierdute, macar lasati-ma sa ma bucur, in bucla si obsesiv de atotprezentele si rasunatoarele muzici de sezon.

Daca as fi avut parte "pe viu", macar de unele din jocurile si jucariile astea:


Obiceiuri si superstitii de Craciun

*
In Ajunul Craciunului, in unele parti se umbla de catre dascali tineri bisericesti cu icoana pe care este zugravita nasterea Lui Iisus Hristos. Intrand in casa, icoana este tinuta la piept de catre dascali cantand troparul Nasterii Mantuitorului.
*
Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an.
*
In unele zone ale tarii, porcul se taie de Ignat, adica in 20 decembrie. Se zice ca porcul care n-a fost taiat in aceasta zi nu se mai ingrasa, caci si-a vazut cutitul. Sangele scurs din porc dupa ce a fost injunghiat se pune la uscat, apoi se macina si se afuma cu el, peste an, copiii ca sa le treaca de guturai, de spaima si de alte boli.
*
In Bucovina, in Ajunul Craciunului se pun pe masa un colac si un pahar de apa, deoarece se crede ca sufletele celor raposati vin in aceasta noapte pe la casele lor, gusta din colac si-si uda gura cu apa.
*
In Ajunul Craciunului, cei ce cresc albine, nu dau nimic din casa, ca albinelor sa le mearga bine, si sa nu paraseasca stupul pe vremea roitului.
*
In Ajunul Craciunului nu e bine sa te bati, nici macar in gluma, cu cineva, caci faci buboaie peste an.
*
Dupa Craciun sa nu mai fie lasati copiii sa mai zica colindatul, ca fac bube.
*
Acolo unde este datina de a taia porcul in ziua de Craciun, gospodinele pregatesc o mancare din carne macra de porc cu ceapa si slanina, din care sunt ospatati cei dintai dintre strainii ce le calca pragul casei, acestei mancari i se spune "pomana porcului".
*
In unele sate maramuresene se zice ca-i blestemata femeia care nu pune de Craciun pe masa fata de masa cu ciucalai, pe pereti sterguri tarcate (brodate) si pe pat perne cu fete tarcate.
*
Cu o saptamana inainte de Craciun, in zona Codru din Maramures incep pregatirile pentru colindat, culminand in cele doua zile anterioare sarbatorii, cand se pregatesc mancarurile si se impodobesc interioarele locuintelor: masa cu fata brodata, fete de perne ornamentate, pe pereti se pun sterguri si blide ornamentate, crengi de brad, banita, busuioc, brebenoc.
*
Aluatul framantat in noaptea de Craciun e bun de deochi pentru vite.
*
Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciun, apa se preface in vin, iar dobitoacele vorbesc.
*
La cele trei sarbatori mari - Craciun, Paste si Rusalii - sa te speli cu apa in care au fost pusi bani de argint si vei fi banos.
*
Nu e bine ca in Ajunul Craciunului sa fie pus pe masa mai intai rachiul, pentru ca nu el are intaietate in aceasta seara, ci bucatele.
*
Daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate.
*
In Ajunul Craciunului se leaga pomii cu paie, pentru ca acesti pomi sa lege rod bogat.
*
In Ajunul Craciunului se ung painile pe deasupra cu muruiala de faina de grau, ca ele sa nu crape, iar cu muruiala care a ramas, se ung pomii din gradina, ca ei sa fie in vara incarcati de roade.
*
In Ziua de Craciun nu se matura in casa, ci a doua zi, si dupa ce ai maturat du gunoiul acela la pomi, ca-i ajuta sa fie roditori.
*
Pomul Craciunului imbraca in sate din zona Codru aspecte diferite, deosebindu-se de bradul cu elemente ornamentale cumparate din oras. Cel mai raspandit era pomul cu cercuri din nuiele de salcie sau din sarma, imbracate in hartie colorata, peste ele sunt trecute sfori din ata de fuior pe care sunt insirate boabe de fasole alba.
*
In Ajunul Craciunului se da copiilor sa manance bostan, ca sa fie grasi peste an.
*
In Bucovina, colacii Craciunului se faceau in forma de 8 si se pastrau pana primavara cand se afumau si se tamaiau boii si plugul inainte de pornitul la arat, apoi colacii erau mancati de plugari in tarina.
*
In anumite sate din Transilvania se pune, in Ajunul Craciunului, pe un scaun, in tinda casei, fan si pe el un colac si in jurul colacului un numar de coci corespunzator numarului de animale din gospodarie. Cocii se dadeau la animale impreuna cu fanul ca sa se inmulteasca si sa fie "an bun".
*
In seara de 23 spre 24 decembrie, pana dupa miezul noptii si in unele locuri pana la ziua, cete de copii merg din casa in casa cu colinda: Mos-Ajunul, Buna-dimineata, Colindisul sau Buna-dimineata la Mos-Ajun. In unele parti din Ardeal, copiii care merg cu colindatul se numesc piterei sau pizerei. Dupa credinta populara, ei sunt purtatori de noroc si fericire.
*
Prin unele parti, baietii, dar mai cu seama cantaretii bisericesti umbla cu icoana in ziua de Ajunul Craciunului - o icoana pe care este zugravita nasterea lui Iisus Hristos in mijlocul staulului.
*
Oamenii, cand se dau la baut rachiu sau vin in sarbatorile Craciunului, nu zic ca beau, ci ca se cinstesc.
*
In unele parti, cand este aproape de a se revarsa zorile, colindatori cu lautari sau fara lautari pleaca pe la casele gospodarilor instariti si le canta la fereastra un cantec sau mai multe, aceste cantece numindu-se "zori", spunandu-se ca atunci "canta zorile".
*
Prin Transilvania, se intelege sub numele de "zorit" datina de a se canta colinde de catre feciori si oameni insurati la "zoritul" in ziua de Craciun.
*
Incepand cu intaia zi de Craciun si in urmatoarele zile ale acestei sarbatori, copiii umbla cu Steaua, cantand colinde de stea prin care vestesc nasterea lui Iisus Hristos.
*
"Vicliemul" sau "Irozii" este datina prin care tinerii reprezinta la Craciun nasterea lui lisus Hristos, siretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, de a afla Pruncul si adesea infruntarea necredintei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban.
*
In seara de Craciun, in satele maramuresene, se ung cu usturoi vitele pe la coarne si solduri, si usile de la grajduri pentru a alunga spiritele rele sa nu ia laptele vacilor. Cu usturoi se ung si oamenii pe frunte, pe spate, la coate si la genunchi, precum si usile si ferestrele casei pentru a indeparta demonii noptii.
*
In dimineata de Craciun e bine sa ne spalam cu apa curata, luata dintr-un izvor sau fantana in care punem o moneda de argint, pentru ca tot anul sa fim curati ca argintul si feriti de boli.
*
In noaptea de Craciun nu-i ingaduit nimanui sa doarma in grajduri, deoarece in acea noapte boii vorbesc unii cu altii, in limba lor, despre Iisus Hristos, cel nascut in iesle si incalzit de vite cu suflarea lor.
*
Capra, Turca, Brezaia fac parte dintre datinile de Craciun si Anul Nou. Dimitrie Cantemir spune in "Descrierea Moldovei" ca "Turca este o joaca iscodita inca din vremurile batrane, din pricina ciudei si scarbei ce o aveau moldovenii impotriva turcilor". Cu turca, capra sau brezaia umbla tinerii incepand de la Ignat si sfarsind cu zilele Craciunului si prin unele parti in ziua de Sf. Vasile pana seara. Numele de Turca, Capra sau Brezaia il poarta unul dintre tinerii mascati.
*
Despre cei Trei Crai de la Rasarit sau Magii calatori se spune ca au venit sa se inchine lui lisus, dupa unii din Arabia Fericita, iar dupa altii din Persia. Traditia ne arata ca ei se numesc: Melchior, Gaspard si Balthazar.
*
Datina impodobirii bradului de Craciun pare a fi de obarsie germana, asa cum este si cantecul "O, brad frumos!". In Germania, aceasta sarbatoare este cunoscuta sub numele de Cristbaum.
*
Despre Mos Ajun se spune ca a fost baciul aflat in slujba lui Mos Craciun, stapanul staulului unde Maica Domnului l-a nascut pe lisus Hristos.
*
Colinda a dobandit o destinatie precisa ca forma de magie benefica, ea marcand rodnicia campurilor, sporul animalelor, domestice, cresterea copiilor, implinirea prin casatorie a tinerilor, pacea si tihna batranilor, influentarea, in sens pozitiv, a vietii oamenilor si a naturii.
*
Vinul era in unele regiuni ale tarii si simbol al comuniunii, al unirii a doi tineri. In momentul solemn al casatoriei li se toarna vin peste mainile lor impreunate, simbolizand puterea vietii, trainicia si fericirea noii familii.
*
"Paharul de aur" este paharul ritual cu care se bea la zile mari, cum este sarbatoarea Craciunului, din care s-a baut candva in momente solemne, la botez , la cununie, si care reprezenta un bun al familiei, transmitandu-se din generatie in generatie. La origine are un inteles magic, proprietati curative, unele dintre astfel de pahare poarta inscriptii cu caracter misterios.
*
A doua zi de Craciun se reia jocul duminical intrerupt vreme de sase saptamani, si tot atunci fetele, pe alocuri si flacaii, isi fac intrarea in ceata fecioreasca.
*
In ziua de Craciun nu se scoate gunoiul afara decat a doua zi, deoarece daca-l arunci "iti arunci norocul!"
*
In partile Muscelului se crede ca primele patru zile, incepand cu 24 decembrie, corespund in ordine celor patru anotimpuri: prima zi e de primavara, a doua de vara, a treia de toamna si a patra de iarna, si cum va fi vremea in aceste zile asa vor fi si anotimpurile.


jur ca as fi renuntat la orice CD de colinde si la zambetul tamp agasant.

Asa, fac si eu ce pot sa ma bucur de perioada asta. Si asa ma asteapta inca o saptamana si ceva absolut infioratoare !

Prin urmare, declar solemn, ferm si irevocabil: incepand de astazi si paaaana pe la Revelion, eu in masina ascult numai colinde si muzici tembele de sezon ! Cat voi rezista...;) !

PS: Stiu ca jocurile si jucariile stravechi povestite mai sus sunt foarte multe si s-ar putea sa va pierdeti rabdarea pana la capat. Pentru cei la fel de pasionati ca si mine de traditii si superstitii stravechi, unele pre-crestine, le-am pus pe toate sa va incante gadul si sa va trimita in zona si locurile din Romanica unde va simtiti acasa. Enjoy !

duminică, 13 decembrie 2009

Dar

Acum ceva vreme scriam despre bucuria pierduta de a darui pur si simplu si de semnificatia pierduta a gestului....

Zilele acestea, mi-am dorit sa fac daruri din inima si surprize, si din pacate nu am reusit.

In seara asta gasesc asta pe unul din blogurile din blogroll-ul meu, la Bradut Florescu.

In final cred ca solutia, la indemana fiecaruia este atat de simpla:

.

Si cat de fraieri, pacatosi si anormali suntem cand denaturam gesturile, sentimentele, cand confundam tipurile de iubire si nu stim sa NU raspundem pe masura.

"Să nu răspunzi unei orhidee cu o floare a soarelui. Unei balade cu o simfonie. Unei poteci cu o autostradă. Unei stele cu focuri de artificii. Unei iubiri cu mai multă iubire. Nu există mai multă iubire."

Se pare ca altii sunt mult mai inspirati ca mine....Multumim !

sâmbătă, 12 decembrie 2009

Mosul intarziat ....

Anul asta Mosul de inceput de decembrie mi-a oferit (si era cat pe ce sa imi si daruiasca!) ceea ce i-am tot cerut de ani de zile. Nu mai spun ca il banuiesc in curand si pe urmatorul celebru Mos ca ar fi pe cale sa faca la fel !
Sa tot fie ceva mai bine de 10 anisori de cand ma tot rog, si ii tot scriu sau numai cer in gand subtilitati afectuoase si inefabile, pe care pana acum nu paream sa le fi meritat.

Si el ? Ce face ? Aude dupa ani si ani de rugi o dorinta care culmea..., nu mai este in totalitate valabila si deci nu foarte actuala.

Anul asta, pentru prima data dupa multa vreme, am schimbat si ruga si subiectul.

Dar el, batran, ocupat si foarte intarziat....afla in final dorintele mele din ultimii ani... si hop cu oferta. I-am refuzat-o politicos si cu mare doza de indoiala:
"Mosule, putina empatie si un dram de eficienta n-ar strica...Se schimba vremurile si oamenii... Altfel imi doresc anul asta !"

Batranul zice ca, tocmai de aceea, ar trebui sa demonstrez si eu putina maturitate si poate ar fi cazul sa ma arat ceva mai stabila si rabdatoare, ca doar de aia am ajuns un adult care inca mai vorbeste cu "Mosul".

Acum, eu i-as da dreptate ca e batran si a vazut multe la viata lui dar ... daca sufletelul meu bezmetec si imatur simte altceva, eu ce sa fac ?

Stiu, stiu...sariti cu bancul "Pai, la varsta asta, tu mai crezi in Mos Craciun ?".

Dar cine a vorbit de el in postul asta ? Eu am vorbit de un Mos...sau doi....e adevarat, foarte sociabili prin decembrie. Dar cine a vorbit de ala gras si rosu, cu obraji luciosi, barba alba si alte clisee si simboluri invechite ;) ?

Daca ati pati(t) asa ceva, voi ce ati face ?

Sa va dea Domnul, anul asta si in cei ce vor veni, ceea ce va trebuie si cand va trebuie ;) !

PS: Sper ca prietenii buni vor gasi postul de mai sus mai putin incriptat si echivoc decat pare la prima citire, si de aceea ii invit cu mare drag sa raspunda public, aciulea pe blog...de se poate la fel de metaforic ;). De nu ... , acceptam sugestii si in "particoler".

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Noapte linistita cu daruri din suflet !

E vremea sa daruim...dar si sa primim.

E vremea sa invatam cum si cui sa daruim. Daca daruim cui nu ii trebuie sau ce nu le trebuie bagam atat destinatarul gestului cat si pe noi in suferinta mare.

E vremea sa invatam sa primim. Cei mai singuri si raniti dintre noi nu stim sa facem asta cu eleganta si caldura. Nu stim sa primim cu sufletul deschis, nu putem deschide portile inimii noastre sa ne umplem de gesturile altora. Si asta doare !
Si la noi si la Mos...

Si cum a venit deja decembrie, se deschide oficial sezonul de curatenie si primenire. Suntem in plin post...Oare nu trebuie sa facem curat si in ungherele cele mai indepartate ale sufletului nostru ? Ce moment poate fi mai potrivit pentru primenire si aruncat tot balastul impovarator din suflet ? Ne mai trebuie toate acareturile si nimicurile alea ? Mie una - nu !
Sper din tot sufletul ca Mosul sa imi aduca anul asta mai multa inspiratie, putere sa arunc tot ce nu imi trebuie, curaj si deschidere sa primesc darurile celor din jur....Si daca eu am toate astea de la Mosul....va astept cu drag cu restul de daruri - stiu sa primesc cu inima deschisa si bucurie maxima ;).

La sate, cred eu, lumea stie mai bine decat noi ce trebuie facut de Sarbatorile astea... Mi-e dor de satele prin care haladuiam asta vara... Oare cum arata locurile acum ?

Eu va doresc in seara asta sa va ajute Mosul sa va primeniti casa, sufletele, mintile....

Poate e devreme, nu e "viscol si zloata" la noi (si nici nu ne dorim neaparat prin oras....caci si Petronela e neincaltata, si desi cu vizibilitatea ceva mai buna din seara asta, cam neprotejata asa...) dar eu asa ma simt de pe acum si sper ca nimic sa nu imi tulbure linistea Sarbatorilor Sfinte din ast' an:

miercuri, 2 decembrie 2009

Recomandari...oarecum culturale

Scurt ca sunt pe fuga:

- in seara asta ma duc la teatru la "Molto, gran' impressione". Detalii si distributie aici. Impresii personale, un pic mai tarziu, mai pe seara.

- in perioada 30 noiembrie - 23 decembrie, se deschide deja traditionalul "Targ de cadouri de Craciun" la Sala Dalles. Asta spune presa de zilele trecute despre targ. Impresii personale- dupa ce apuc sa il vizitez, sper eu inainte sa inceapa nebunia.

Revin curand.

LATER EDIT - Joi 03 dec: Foaaarte draguta piesa ! Interesanta, actuala....un colaj interesant si parafraza relativ coerenta a lui Romulus Vulpescu dupa Matei Millo, Costache Caragiali si Costache Faca. Actual textul, interesant, cu parfum de Romania mijlocului de secol XIX. O incununare foarte interesanta pentru toate drumurile si cautarile mele de prin tara din vara asta. Foarte potrivit cu ce gandeam cand bateam Teleormanul fara tinta in lung si in lat... Despre regie si prestatiile actorilor, foarte onorabile de altfel,incerc sa fiu cat mai retinuta :). Voi spune doar ca Andrei Duban intr-un rol secundar e ok, Monica Davidescu foarte talentata cum ne-am obisnuit, Ilinca Goia destul de retinuta si usor vedeta...deh ! In rest, combinatie de echipa tanara si garda veche din TNB. Spectaculos maestrul Mircea Albulescu dar si dna Ileana Stana Ionescu chiar daca in roluri secundare. De vazut neaparat daca va vreti Romanica si limba romana inapoi.

luni, 30 noiembrie 2009

"Let the world change you and you can change the world"

In seara asta la orele 20.00 pe Cinestar e programat un super film. In romana a fost tradus "Jurnal de calatorie", titlul original fiind "The Motorcycle Diaries" sau "Diarios de motocicleta".

Mie mi-a dat o stare aparte vizionarea filmului inca din 2004 cand a fost realizat si a aparut in cinematografe. De atunci l-am mai vazut de cateva ori, de fiecare daca cu o senzatie noua si surprinzatoare.

Daca il ratati deseara va recomand cu mare caldura sa luati macar DVD-ul.

Uitati ce spune Imdb despre el, sau cum il prezinta chiar realizatorii.

LATER EDIT: Citatul din titlul postului ii apartine chiar lui....Ernesto (Che) Guevara de la Serna :) !

duminică, 29 noiembrie 2009

Platitudini....

Sau cam asa fu we meu....Macar sunt platitudini repetitive :) !

Enjoy ... like Sunday morning !

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Je ne regrette rien

Je me fous du passe !
.....
Je repars a zero !



Ca c'est vraiment extraordinaire! Madame, nous vous remercions pour la lection !

luni, 23 noiembrie 2009

O bucata din mine ?



Mi s-a spus de curand ca atunci cand gresesti nu este suficient sa spui "iarta-ma" ci trebuie sa repari, sa pui la loc ce ai rupt, sa vindeci ce ai ranit. Si daca asta nu se poate, sa lasi o bucata din tine in locul bucatii de suflet dislocate... Pai in ritmul asta si daca am face asa, stiu eu vreo cateva persoane care pana acum ar fi ramas cu totul prin cel putin 2-3 locuri :))) !

Iese el, soarele si pe strada mea


Lake of Tears - Otherwheres
Asculta mai multe audio Muzica

Nu stiu cand dar sigur, sigur va iesi. Pana atunci am decis sa nu ma mai agit si sa ma las purtata de furtuni.
Dupa furtuna de la inceput...iese si soarele. In caz ca va intrebati cine sunt baietii astia, ciudat si nefiresc de optimisiti sunt 'Lake of tears' si asta spune Wikipedia despre ei.

Braga si halvita proaspete

Mmmmm, si cand ziceam ca m-a prins iremediabil viroza (nu, n-am gripa porcina dar mi-a aparut un herpes oribil care ma chinuie fizic in general de vreo cateva zile...) si nu mai am nici un fel de pofte (inclusiv si mai ales cea de viata, ce tinde momentan spre 0) citesc asta la Razvan Exarhu pe blog.

Eeei, eu chiar o sa incerc, poate chiar we urmator sa fac un drum pana la Slatina numai pentru braga aia... Nu de alta, dar desi mi se spune ca in copilarie am baut asa ceva, sincer, sincer nu pot identifica gustul... Cred ca trebuie sa fie ca un fel de bors cu zahar (da, asa ceva beam in copilarie la bunici) dar nu sunt sigura.

Ma duc sa degust cu prima ocazie. Daca sunteti suficient de mobili si deschisi la minte va indemn cu drag si pe voi.

Imi amintesc ca acum cativa ani buni am facut un drum pana la Pucioasa numai sa cautam in local vestit pentru snitelele de pui care se mancau acolo sau ca in Azuga, vi-a-vis de intrarea in fabrica era cantina unitatii: straveche, datand din era comunista, neaschimbata pana acum vreo 4 ani, unde puteai bea bere proaspata si manca o pastrama de oaie delicioasa.

Altfel spus: balcanisme, exotisme.... Si ca sa fac totusi legatura cu postul anterior si sa nu spuneti iar ca sunt de o instabilitate imposibila, va anunt ca astea sunt singurele lucruri pentru care merita sa mai haladuiesti prin Romanica. Nu ca in alte parti n-ai avea parte de asa ceva dar uite ca la noi in Balcani au o savoare aparte :).

Am invatat, am vizionat, am vizitat, am votat si....am plecat

Cu alte cuvinte si chiar in ordinea asta, asa s-ar traduce pe scurt w-e meu.

Intre 2 "investment appraisal-uri" si un studiu de caz de M&A sau trezorerie pentru examenele minunate din decembrie, am vazut super promovatul "2012". Lung (mai mult de 2 ore juma'), plictisitor pana la agasare pealocuri, cliseele americane binecunoscute in filmele cu dezastre, emotie de plastic si valori strigate fad si neconvingator de pe ecran. Muuult prea lungi scenele in care se fuge de dezastre, foarte trase de par (complet nerealiste) si cu efecte speciale neconvingatoare aruncate cu roaba in pelicula. Totusi, una peste alta, puteti merge sa il vedeti daca va inarmati cu suficienta rabdare. Nimic nou fata de "Independence day" sau "The day after tomorrow" pe care le tot citeaza pe afis.

Am ajuns si la targul de carte ieftina. Stiu, stiu ca s-a injurat ca au fost carti scumpe si editurile au venit tot cu ce au pe raft si cu aceleasi preturi...dar probabil depinde de asteptari. Neasteptandu-ma la niste "kilipiruri" prea spectaculoase pe perioada unei asemenea manifestari, eu una am achizitionat totusi 3 bucati carti usurele de la Humanitas de 9.99 lei si una de 5 lei. Da, da...erau si din astea si de la Humanitas, si de la Polirom si alte edituri. Nu erau reduse numai mizerii greoaie si de necitit, ba din contra. Erau insa, intr-adevar titluri lansate acum ceva vreme, nu ultimele best-seller-uri... Singura mea nemultumire a fost ca partea cu muzica era reprezentata in exclusivitate de Electrecord iar cea cu filmul practic inexistenta. Mi-am achizitionat totusi 2 cd-uri de colinde, in interpretari foarte calde si autentetice (nu, nu, nu....nu Madrigalul iar si iar de Craciun !!!).

Am si votat pe seara: pe Remus Cernea...si imi pare rau acum. Am votat o idee, am propagat o declaratie, o intentie si un mesaj. Dar cand dadeam eu cu stampila pe hartie asa senin, pe ce imi cad ochii, fratilor ??? Pe numele complet al hipiotului pletos cu discurs trendy, salvator de planeta si societate. Eeeei, aici am avut o mica strangere de inima sa pun stampila pe un domn care se numeste in acte si "Florinel"....:))) dar am facut-o totusi. Oare daca incercam mai multi nu puteam trimite in turul II un altul in loc de Geoana ? Pe Crin de exemplu...
Nu vom sti, se pare, niciodata. Important e ca am incercat, esuand bineinteles lamentabil inca o data, sa le aratam ca "nu sunt doar ei in tara asta".

Am votat pentru presendentie dar nu si la referendum. Din pacate nu s-a spus pe nici un canal media, din motive mai mult sau mai putin legale, mai mult sau mai putin deontologice ca puteai vota cu unul din buletine si sa il refuzi pe cel de-al doilea. Referendum-ul putea fi relativ usor invalidat. Mai mult, cand scriu randurile astea, Mircica Badea ne mai spune o data ceea ce stiam deja, dar tot speram sa nu fie adevarat: romanii au pus botul iar la tampeala si imbecilitatea lui Basescu, ca multi au votat "DA" la referendum la ambele intrebari. Se confirma astfel ca sunt multi romani "inteligenti" care cred ca de aia nu avem noi bani si o sa ne fie muuult mai bine cu 300 de parlamentari si cu Parlament unicameral. Asta doar cativa ani de acum incolo, pana cand, daca legislatia europeana actuala ramane in vigoare, va trebui sa ne aliniem cerintelor europene si sa revenim la sistemul parlamentar bicameral. Asta a uitat se ne spuna bravul nostru presedinte, care face doar ce vrea domnia sa, prostindu-ne in fata pana cand vom ajunge iar in situatia din '89.

Cu alte cuvinte, orice am fi incercat noi sa aratam, ei ne-au aratat ca sunt numai ei la comezi, ca suntem idioti si ca ne meritam soarta. Ne ducem in gard si nu putem face nimic pentru asta. Ei sunt clar incapabili sa inteleaga ce se intampla in economia reala si asa cum ne asteptam cu totii de multa vreme, cum Romanica este o tara impotriva firii, la un moment dat o sa se destrame ca societate sau chiar organizare statala.

Prin urmare, eu in turul II nu ma mai duc la vot. Gata, m-am lecuit definitiv si imi este rusine ca m-am dus azi sa "stampilesc" din convingere si cu iluzia stupida ca s-ar putea careva face auzit !!! Nu este deloc asa iar eu m-am oprit cu spiritul civic si inaltator-patriotic. Daca viata, sansa si eforturile mele imi vor permite si ma vor ajuta sa imi exercit profesiunea si prin alte parti (chiar si pe la vecini), ma duc mancand pamantul de aici !

Nu ma dau batuta dar sunt din ce in ce mai covinsa ca in societatea asta, nu prea mai este mare lucru de facut. Tot mai multi colegi si prieteni ce ar putea fi considerati realizati si profesional si social si financiar imi spun in ultima vreme ca se gandesc foarte foarte serios (cu planuri concrete, decizii luate deja in familie si demersuri concrete) sa se care din tara (pe la 35-40 de ani). Si toti invoca aceleasi motive (de neimaginat la unii dintre ei acum 2-3 ani): pentru copii, pentru ca ei sa aiba sanse reale, sa invete cum functioneaza un sistem pe baze de meritocratie, pentru ca ei sa poata invata in alte scoli. Si sunt oameni educati, inteligenti si realizati dupa orice standard european, credeti-ma !

Carcotas post iesi, dar ...asta e adevarul acestui we, dragii mei.

Sa aveti o saptamana calma si poate un pic mai usoara.

duminică, 22 noiembrie 2009

O clipa de sinceritate...In loc de bun ramas....


Corina Chiriac - O clipa de sinceritate
Asculta mai multe audio Muzica

Superbe mi se par "clipele de sinceritate" si nu pentru ca nu imi plac momentele de "bun ramas!". Ba din contra, ma consider maestra in asa ceva...tocmai pentru ca prefer alternative si manifestari frumoase, tandre, constructive. Din pacate incrancenarea, resentimentele, ura navalesc cu forta binecunoscuta si distrug, rup suflete si creiere, traumatizeaza si sunt imposibil de contracarat cateodata. Si chiar de nu primesti un "bun ramas" frumos, si chiar daca esti atacat la temelia sinelui nu poti decat sa accepti ce ti se da...si sa lucrezi asupra ta, construind cu rabdare si daruire proiectul numit "viata ta".
Prin urmare, nu iti mai ramane nimic de facut decat sa te ridici de jos, sa te scuturi de praf si sa continui sa mergi...sau altfel spus, cum bine spuse si gandi un bacan victorian de acum doua secole "keep walking" :) !

marți, 17 noiembrie 2009

Targ de carte, muzica si film Kilipirim

Zilele astea eu vreau sa imi fac timp sa ajung neaparat si pe acolo.

Ba chiar sa o sa caut sa vad ce "am citit si pot da mai departe".

duminică, 15 noiembrie 2009

Te ajut pentru ca te iubesc...sau pentru ca esti sau poti fi prietenul meu !

Doamne, ce s-a intamplat cu societatea noastra in ultima vreme ?

Cand am ajuns sa ne vindem sentimentele, sa schimbam ca la piata (chiar si pe alte sentimente si gesturi) afectiunea, altruismul, sentimentele de compasiune ... si mila chiar.

Cand am ajuns sa pervertim (altruismul) sau marginalizam (mila) sentimentele si senzatiile ?

Cum e posibil sa faci totul si sa ajuti un om doar pentru ca iti (sau numai cat iti e) iubit sau prieten ? De ce doar iluzia unui potential sentiment de prietenie si ajutor primit inapoi ne apropie de altii ?

De cand ruperea unei legaturi (chiar si brusc si dureros) sau renuntarea este ceva condamnabil sau rau ? Daca e singura solutie sau o mare binecuvantare de partea cealalta a legaturii ? De cand sacrificiul de sine (nu nediscriminatoriu si nu confundat cu victimizarea gratuita) este de evitat ?

Din perceptele crestine (cele reale, nu dogmatice caci practicanti sau nu suntem o natie de crestin-ortodoxa, nu ?) sau ale oricarei religii din lume ce am preluat si cat de modificat in lumea in care traim ?

Ei si dupa atatea intrebari fundamentale, recunosc....postul de fata vine din frustrare. Din convingerea ca resorturile interne ce imi anima aproape toate actiunile in viata sunt inadaptate, condamnate si eliminate de societatea actuala, sau macar de cea in care constient m-am pozitionat pana acum. Cu cinismul invatat in atatia ani de viata pot accepta ca natura umana e profund violenta, ca instinctele de conservare modificate ne determina la cruzimi, la atitudini concurentiale in orice imprejurare, ca selectia naturala a luat alte forme in prezent dar nu pot sa nu ma intreb ce ne diferentiaza fata de animale. Sa fie oare doar ratiunea / discernamantul constient? Eu cred ca in plus omul mai are si "constiinta superioara". Stiu pe cineva care imi va spune ca ma joc cu clisee, cuvinte si metafore...goale de inteles si continut. De aceea, intreb si ma intreb "oare ce e o constiinta superioara?".

Postul vine din reflectii si experienta personala in perioada asta...dar uite aici cum iar se potriveste cu blogurile pe care le mai citesc: Mana Ciutacu, scria asa pe blog de curand, citandu-l pe Noica.

In incheiere, trebuie sa imi exprim "incantarea" ca eforturile mele disperate ca persoane si personaje care au legatura cu viata mea dar nu intotdeauna cu intentii si ganduri laudabile (ca tot vorbiram mai sus de definitii pervertite, sic !), sau care intra din cu totul alte motive la mine "acasa virtuala" par sa fi inteles intr-un final mesajul si rugamintile repetate de a se abtine. Sigur, in unele cazuri ma mir si eu de puterea-mi de convingere si ma bucur, in altele insa ma mir ca oameni aparent destepti si profunzi n-au inteles ca in accesele-mi de imaturitate sau furie, am cerut fix opusul a ce imi doream, am strigat absurd, prosteste si infantil pentru altceva decat in doream. Ca intotdeauna insa, "viata" iti da ce ii ceri si rugile iti sunt ascultate. Oare subconstientul nostru sa fie mai "destept" ca noi sau doar prostia proprie ne condamna la o viata de regrete ? Sa fie asta drumul anevoios si uneori dureros spre maturizare si devenire personala ?

Cine zice insa ca nu ai voie sa scrii si posturi autocritice ;) ?!

PS: Un post cu atatea intrebari (retorice sau nu :) ) nici daca imi propuneam nu puteam scrie ... !

luni, 9 noiembrie 2009

My mission statement ;)

Sau altfel spus, desi stiam piese de multa vreme, cred ca de data asta o sa o adopt ca motto in viata :). Enjoy !

duminică, 8 noiembrie 2009

Kali spera !

Ei da dragii mei...cu intarzierea de rigoare, pentru care imi cer scuze, iata mai jos, in imagini mica mea escapada mai spre sudul Europei. Frumos, obositor, util, incarcator drumul ca si destinatia alba si insorita: Thessaloniki.



Sper doar ca in periplul asta sa nu fi pierdut un prieten/(a) drag si apropiat(a) si sa fie doar un inceput si deschizator de drumuri ;).

PS: La sugestia "specialistilor" am schimbat titulatura postului. Cica nu exista formula respectiva decat pentru dimineata "Kali su mera!" si eu am extrapolat-o si la seara...deh ! Deasemenea cica e cu "K"....de ce, nu ma intrebati dar m-am conformat maestre ! Nu cred insa ca m-am facut de ras...caci nu asa se pune problema p-ciulea...sper ca si asta se stie, da ?!

miercuri, 4 noiembrie 2009

Plecata pe drumuri mediteraneene ;)

Azi nu sunt acasa. Am plecat scurt pana mai spre sud, la caldura si clima prietenoasa. Momentan ma orbeste un soare cald si stralucitor de Egee ;). Sunt 13 grade C si se mai incalzeste pana la pranz pana pe la 19!!
Va povestesc la intoarcere, chiar maine.Pana atunci ma bucur de o tara cu clima binecuvantata ...

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Erata

Intr-un post anterior citam scrisoarea Sf. Apostol Pavel catre Efeseni ca descriere spectaculoasa, matura, asumata si luminoasa a dragostei.

Se pare ca in capul si sufletul meu ce acum iese din neguri s-a strecurat o eroare de neiertat...era vorba despre Scrisoarea aceluiasi Apostol catre Corinteni.

Oricum cred ca ideea s-a inteles dar pentru ca am promis si pentru ca e atat de profunda, iaca mai jos epistola citata:

"1.De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.

2.Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.

3.Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.

4.Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.

5.Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.

6.Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.

7.Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.

8.Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii - se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi.

9.Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.

10.Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.

11.Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.

12.Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.

13.Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. "


E usor cateodata sa confuzi sentimentele si senzatiile....dar cred ca trebuie sa ne intoarcem intotdeauna la 4,5,6,7....asa cum binecuvantat si luminos ne spune Sf. Apostol Pavel.

Si atunci se va face liniste si lumina in sufletul nostru si totul va capata alte dimensiuni si alt ritm

Sa aveti un week-end luminos !

Pictura in dar

Laudabila si spectaculoasa initiativa unor prieteni vechi si buni, cu care din pacate ma vad extrem de rar de ceva vreme...

Oricum, am fost foarte impresionata de idee, cu atat mai mult cu cat ganduri similiare si idei de genul asta ma bantuie si pe mine de asta vara. Eram insa in cautarea unor modalitati de a le pune in practica...si iaca veni si solutia practica de la prieteni.

Ce pot sa spun ? Ca "great minds think alike" ....m-as repeta. Glumesc bineinteles dar eu va indemn cu mare mare drag sa aruncati un ochi si sa vedeti cum vi se pare.

Pentru institutiile beneficiare, carora proiectul le este adresat aveti acolo si formularul de contact.

Felicitari dragilor !

Liniste

In seara asta mi-am reamintit un lucru salvator pentru mine - faptul ca iubirea este de mai multe feluri, vine in diverse forme si manifestari. De multe ori gresim si confundam iubirea cu dorinta, cu ambitia si nevoile noastre acute, cu lipsurile si frustrarile ce striga sa fie satisfacute. De multe ori nevoia de afectiune si atentie acoperita temporar si palid, dar nu mai putin autentic cu picaturi si momente frumoase, primite in dar, ne fac sa confundam lucrurile si sa speram ca ne-am reparat sau umplut definitiv golurile sufletului.

Adesea confundam "suferinta din iubire" cu suferinta din "amor", dorul autentic si binecuvantat cu orgoliie ranite si atunci sentimentul goliciunii ne copleseste. Atunci ne agatam cu disperare si durere de orice semn, gest si fir de ata. Atunci ne strigam nevoile si durerile pe toate drumurile si facem...zgomot. Zgomotul acopera cuvintele, ascunde lucrurile din jurul nostru...ne face sa ne pierdem si mai mult. Uitam ca ne iubim si sa ne iubim parintii, prietenii sau copii atunci cand suferim si suntem lipsiti de dragostea frivola, cand dorinta sau ambitiile noastre nu isi gasesesc raspuns sau satisfactie imediata sau cand suntem indepartati si considerati inutili in cate un context social si profesional, absolut irelevant.

Cred ca atunci ar trebui sa ne amintim definitia iubirii din epistola catre Efeseni. Nu am gasit-o rapid in seara asta online, dar promit sa revin cu citatul curand.

Prin urmare, solutia universala ce rasare firesc pare a fi numai LINISTEA. Daca facem liniste vom auzi ce ne spun cei dragi din jurul nostru, vom distinge iubirea si lucrurile "in firea lor" din jurul nostru si ne vom putea ridica si continua viata cu demnitate si curaj.

Deunazi am gasit undeva un citat din Sf. Vasile cel Mare:

"Dumnezeu, Creatorul nostru, ne-a dat uzul vorbirii, ca să ne descoperim unii altora simţămintele inimilor, si, datorita naturii noastre comune, să facem cunoscute celorlalti oameni gândurile noastre, dându-le la iveală ca din niste cămări ascunse ale inimii. Dacă am fi alcătuiti numai din suflet, ne-am inţelege unii cu altii numai prin gândire; dar, pentru ca sufletul nostru işi zămisleste gândurile in ascuns in trup, ca sub o perdea, este nevoie de cuvinte si de nume ca să facem cunoscute cele aflate in adâncul nostru. Când gândirea noastra e rostită, atunci este purtată de cuvânt ca de o luntre, străbate aerul si trece de la cel ce grăieste la cel ce aude. Dacă e tăcere adanca si liniste, cuvantul poposeste in urechile ascultatorilor ca intr-un port linistit si nebântuit de vânturi: dacă insă zgomotul făcut de ascultatori suflă impotriva lui ca o furtuna cumplită, atunci cuvantul naufragiază, risipindu-se in aer.
Faceti asadar, prin tăcere, liniste cuvintelor mele. Poate că vă vor parea folositoare unele din gândurile aduse de cuvintele mele.
Greu de prins este cuvantul adevărului si lesne poate scăpa celor ce nu sunt cu luare-aminte."..(Omilia a III a).


In seara asta mi-am regasit linistea. Pentru prima oara de multa vreme mi-am reamintit ce e caldura, sprijinul si intelegerea. Nu pot spune ca nu ma asteptam sa o gasesc in locul in care am regasit-o dar cu siguranta nu intr-un moment greu si dificil. E bine sa stii ca poti primi si oferi ajutor si sprijin, e bine sa iti amintesti ca exista diferite feluri de iubire si ca exista oameni ce nu se pierd in zgomot chiar si cand sufera profund. De fapt cred ca cel mai bun lucru pe care il poti face sa ajuti un om care sufera este sa ii respecti dureerea prin LINISTE, sa ii oferi putina liniste de la tine daca ai.

Si daca s-a facut liniste in sufletul si mintea mea...era firesc sa am revelatii si sa vad brusc intimitatea, dragostea, gesturile mici si tandre in cu totul alta lumina. Incep sa constientizez ce se intampla cu mine...si este spectaculos de bine ! Incep sa vad de ce sunt inconjurata si pentru ce ma lupt in zgomotul suferintei mele.

LATER EDIT: De doua seri incerc sa dorm fara TV-ul deschis...cum fac eu de ani de zile (deh, semn de insingurare si alienare...) si ghici ce ? Am visat: frumos, linistit, real, odihnitor (da ciudat nu?) ! Nu am retiut visul de joi noapte dar stiu sigur ca azi noapte navigam pe un lac mic, prin ape murdare si tulburi, cu o barcuta mica, ca am ratat venirea la cheu prima data, ca am mai dat o tura si pana la urma am reusit sa cobor de pe barca pe uscat.... Ce o fi insemnad habar n-am...dar stiu ca atunci cand dorm cu televizorul deschis nu visez niciodata....

joi, 29 octombrie 2009

Dobrogea sufletului meu

Azi am prins in reluare pe TVR3 emisiunea descoperita de curand, ce se difuzeaza in principal pe TVR1.

Saptamana aceasta avem de votat intre 3 monumente din judetele Constanta si Tulcea. Detalii legate de cum si unde puteti vota gasiti aici.

Nu stiu daca ce ma leaga de zona sunt originile mele sau trairile de tinerete si explorarile cu prietenii ce au dus la descoperirea "cetatilor dobrogene", acum ani buni, cand nu erau nici pe departe in starea in care se afla acum.


Doar pana maine seara se mai poate vota asa ca va indemn cu mult drag si aplomb sa o facem. Tot acolo gasim si detaliile conturilor in care putem dona si sustine campania.

Trebuie sa recunosc ca initiativa TVR de a cumpara un format internatinal consacrat, de la Endemol mi s-a parut nu numai laudabila dar si in parte, raspunsul la intrebarile mele frustrate de pe drumuri de tara din vara aceasta. Parte din monumentele propuse spre restaurare pe site-ul dedicat le-am vazut in vara asta sau in anii anteriori. Multe altele nu sunt intrate in cursa voturilor. Unele nu sunt neaparat intr-o stare deplorabila iar popularizarea si povestirile despre ele romanului tanar aflat in fata TV-ului mi se pare extraodinara. Emisiunea similara difuzata de BBC (pe acelasi format Endemol) a facut audiente record.

Nici o zona / monument / cetate nu m-a impresionat insa cum m-a atins selectia din emsiunea de azi.

Dobrogea e inca plina de mult mai multe minunatii iar emisiunea de astazi mi s-a parut o lectie de istorie frumos spusa. Poate asa inteleg si cei ce nu simt "vibratiile" sau importanta pamantului ala arid (?! - in zilele noastre poate...), care a fost rolul Dobrogei in formarea poporului roman (asa cum o cunoastem noi, conform istoriei conventionale si oficiale). In preistorie, stramosii nostrii s-au luptat cu multe neamuri, vecine sau nu, ce isi doreau acea bucata de pamant din diverse motive.

Anul asta eu am ratat reintoarcerea la pamantul care ma incarca si hraneste in fiecare vara, am ratat intalnirea cu Ea, Marea - regina si asta aproape pentru prima data in viata mea de adult. La Enisala nu am mai fost de ani buni, dar am auzit ca s-a restaurat partial si s-au amenajat pensiuni excelente in sat. Prietenii ce au explorat cu mine zona pe vremuri sper sa citeasca si sa isi reaminteasca ce tineri si senini eram (sic!). Cu putin noroc revin in cursul zilei de maine si cu poze de atunci ...deh !

Nu am de gand sa va spun ce aleg eu si nici sa va indemn sa alegeti unul sau altul din monumente....Daca va tenteaza, votati ce vi se pare voua ca merita.

Mie s-a facut insa un dor nebun de Dobrogea vazand imaginile...

Mai e mult pana la vara ?

miercuri, 28 octombrie 2009

Pro-activitate ? Ce sa faci cu ea ?

Raspuns: SA O SUPRIMI CU ORICE PRET ! Da dragii mei, se pare ca mai ales in organizatiile romanesti, dincolo de declaratii si intentii, asa ceva deranjeaza teribil.

Buuun, lectie invatata, de acum stim ce avem de facut !

The show goes on !

luni, 26 octombrie 2009

What's love got to do with it ?

Mi s-a spus de curand ca mie imi poate iesi orice pe acest pamant si inca spectaculos...cu o singura conditie: sa nu ma implic emotional ! Sa imi suprim orice emotie si sa nu ma implic afectiv in ceea ce fac, fie la munca, fie acasa, fie in societate.

Asa sa fie oare ?

Si daca tot am inceput de ieri cu bunica spectaculoasa si talentata...sa continuam cum spune ea:


Tina Turner - What's Love Got To Do With It
Vezi mai multe video din Muzica

Downshifting ?

Zilele trecute am primit din nou pe email articolul asta.

Il stiam de ceva vreme dar acum a avut alta rezonanta in mine.

Deasemenea, zilele trecute, gasesc, navigand pe bloguri (de la Exarhu) povestea asta, a lui Brad Florescu. Nice, huh ?

Da, eu oricum voi folosi perioada urmatoare sa imi ocup timpul cu lucruri placute, cu hobby-ri noi, lecturi si activitati interesante dar mai ales incerc sa fac cat mai multe PENTRU MINE !!! Dezvoltare personala....da sigur ! Downshifting definitiv ? Nu stiu inca, nu pare sa mi se potriveasca totusi.

Contemplu ideea, aud pareri, incerc diverse sentimente pe tema asta dar nu ma pot hotari.

Oscilez dar inclin mai mult sa spun ca nu mi se potriveste conceptul. O viata echilibrata, cu de toate in ea, cu planurile perfect si echilibrat imbinate DINAMIC (planul profesional, afectiv-relational si personal) ar fi in opinia mea solutia salvatoare. Cat de sahtisit de munca si societatea de consum sa fii ca sa reactionezi atat de extrem ? Eu una caut si sunt sigura ca nu mai e mult si voi gasi echilibrul mult dorit.

De la voi cum se vede ?

duminică, 25 octombrie 2009

'Till I reach the end

Anunt umanitar

Am gasit asta pe blog la Dragos Bucurenci si m-am gandit sa il preiau.

Asa ca:

Daniel şi Irina se luptă pentru ca mama lor să trăiască.

Va multumesc pentru ajutor si rabdarea de a afla despre ce este vorba.

vineri, 23 octombrie 2009

Romani Celebri

Postul de mai jos nu imi apartine si se pare ca nici sursei de unde citez.

L-a pus un amic pe Facebook zilele trecute si a starnit multe, multe comentarii. Deasemenea el l-a preluat si pe blogul domniei sale.

Prin urmare, conform unor sugestii de pe Facebook, il preiau si eu, in speranta ca il vom face sa circule ca un fel de leapsa.

Multe din amanuntele de mai jos imi erau complet straine, asa ca va invit si pe voi sa aveti rabdare si sa cititi cu atentie....poate ne trezeste la realitate !

"PUTEM OBSERVA cu stupoare cum chiar unii români afirma despre locuitorii acestei tari ca ar fi doar niste “barbari” înca de pe vremea dacilor, care n-ar fi stiut nici macar sa scrie (cum prezinta în unele articole “Academia Catavencu”) si ca românii sunt si acum “codasii Europei”! Astfel de afirmatii pot fi semne de incultura crasa sau, de cele mai multe ori, de rea vointa, ce apare ca un rezultat al oportunismului unor ziaristi care nu urmaresc altceva decât banii care vin din Vest sau de la Est.

Si pentru ca autorii celui mai popular dictionar occidental “Larousse” nu vorbesc deloc de români ca natiune importanta pentru dezvoltarea civilizatiei umane, vom prezenta o serie de inventatori de marca originari din România, sau personalitati mondiale de prima marime care apartin acestui neam, dar care din pacate nu sunt cunoscuti, deoarece se pare ca mass media româneasca este mult mai preocupata de cazuri stupide care nu au nici o valoare umana si nationala.

Rachetele expediate de la Cape Kennedy si aripile “Delta” au fost inventate la Sibiu înca din 1555! Onest, Robert Charroux a semnalat acest eveniment, cu toate amanuntele necesare si cu o fireasca uimire ca “istoria oficiala” a “reusit” sa-l neglijeze… Racheta spatiala cu trei etaje de carburant solid (”model Cape Kennedy “) a fost inventata în 1529 si trimisa în spatiu cu succes în 1555, în prezenta a mii de spectatori. Performer: Conrad Haas, seful Depozitului de Artilerie de la Sibiu (1550 1570).

Aceasta informatie si urmatoarele provin dintr-un vechi manuscris descoperit de prof. Doru Todericiu, în 1961, la biblioteca din Sibiu . Lista inventiilor mentionate în manuscris contine: racheta cu doua etaje de ardere (1529); racheta cu trei etaje (1529), baterie de racheta (1529), casuta zburatoare (1536), experimentarea principiului arderilor necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555)… “Casuta zburatoare”, propulsata în aer de racheta, nu era nimic altceva decât anticiparea cabinei spatiale folosita de cosmonauti începând cu anii 50!… În lucrare erau mentionate si pulberile lui Ioan Românul din Alba Iulia .

Radioactivitatea artificiala a fost descoperita de o savanta de la Facultatea de Stiinte Bucuresti, si însusita apoi de Marie Curie si întrebuintata pentru distrugere. Cerând un grad superior la facultate, savanta românca îi scria regelui Carol al II lea: “Numirea mea s-ar putea face pe aceeasi cale exceptionala ca si a domnilor recomandati de dl. Perrin, ca o recompensa a descoperirii radioactivitatii artificiale, care este a mea si de al carui fruct s-a bucurat dna Joliot Curie, recomandata de însusi dl. Perrin pentru Premiul Nobel. (… ) Domnul Decan al Facultatii de Stiinte si o parte din profesori ma sacrifica pentru a nu-i nemultumi pe dl. Perrin si pe sotii Joliot Curie, de care, zic dumnealor, au nevoie.” Vesnicile “plecaciuni” fata de cei de afara, bogati, deci destepti si merituosi! Nedreptatita savanta înfiintase din proprie initiativa Catedra de Radioactivitate de la Facultatea de Stiinte Bucuresti…

1827 – Petrache Poenaru, membru al Academiei Romane si unul dintre organizatorii învatamântului national inventeaza predecesorul stiloului modern: “condei portaret, fara sfârsit, alimentându–se singur cu cerneala”
1858 – Bucuresti – primul oras din lume iluminat cu petrol si prima rafinare a petrolului.
1880 – Dumitru Vasescu – construieste automobilul cu motor cu aburi.
1881 Alexandru Ciurcu – obtine un brevet din Franta prin care prevede posibilitatea zborului cu reactie.
1885 Victor Babes – realizeaza primul tratat de bacteriologie din lume.
1886 Alexandru Ciurcu – construieste prima ambarcatiune cu reactie.
1887 C. I. Istrate – Friedelina si franceinele.
1895 D. Hurmuzescu – descopera electroscopul.
1899 C.I. Istrate – o noua clasa de coloranti.
1900 Nicolae Teclu – becul cu reglarea curentului electric si gaz.
1904 Emil Racovita – fondatorul biospeologiei.
1905 Augustin Maior – telefonia multipla.
1906, 18.03 – Traian Vuia – avionul cu tren de aterizare pe roti cu pneuri; cu “Vuia I” acesta reuseste prima decolare fara sa foloseasca nici un mijloc ajutator, numai cu aparate aflate la bord (în fapt, primul avion din istorie).
1906 A.A. Beldiman – aparatul hidraulic cu dalta de percutie pentru sondaje adânci.
1908 Lazar Edeleanu – primul procedeu de rafinare a produselor petroliere cu bioxid de sulf din lume, procedeu care ii poarta numele.
1908 Acad. Nicolaie Vasilescu-Karpen – “pila Karpen”, care functioneaza înca si produce curent electric, neîntrerupt, de aproape 100 de ani!
1910 iunie – Aurel Vlaicu – lanseaza primul avion din lume fuselat aerodinamic.
1910 Tache Brumarescu – masina de taiat sulf.
1910 Stefan Procopiu – efectul circular al discontinuitatilor de magnetism.
1910 Gh. Marinescu – tratamentul paraliziei generale.
1910 Henri Coanda reuseste primul zbor al unui avion cu reactie (fabricatie proprie)..
1910 Ioan Cantacuzino – “fenomenul Cantacuzino” (aglutinarea unor microbi).
1913-1916 Ioan Cantacuzino – vaccinarea antiholerica (metoda Cantacuzino)
1916 D. Danielopolu – actiunea hipertensiva a digitalei.
1918 Gogu Constantinescu – întemeiaza o noua stiinta: sonicitatea.
1919 Stefan Procopiu – unitatea elementara de energie magnetica (magnetonul).
1920 Emil Racovita – pune bazele Institutul de Speologie Cluj (primul din lume).
1920 ing. Gheorghe Botezatu – a calculat traiectoriile posibile Pamânt – Luna, folosite la pregatirea programelor “Apollo” (al caror parinte a fost sibianul Herman Oberth); el a fost si seful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei “Apollo” care a dus primul om pe Luna.
1921 Aurel Persu – automobilul fara diferential, cu motor în spate (de forma “picaturii de apa”).
1921 Nicolae Paulescu – descopera insulina; pentru ca era un anti-mason virulent, Premiul Nobel l-au primit canadienii F. Banting si J.R.J. McLeod pentru aceasta descoperire…
1921 Stefan Procopiu – Fenomenul Procopiu (depolarizarea luminii).
1922 C.Levaditi si Sazevac – bismutul ca agent terapeutic împotriva sifilisului.
1925 Traian Vuia – generatorul de abur cu ardere în camera închisa si cu vaporizare instantanee.
1930 Elie Carafoli – avionul cu aripa joasa.
1933 Henri Coanda – aerodina lenticulara (farfuria zburatoare).
1938 Henri Coanda – efectul Coanda.
1938 Henri Coanda – discul volant.
1952 Ia fiinta Institutul National de Geronto-Geriatrie „Dr. Ana Aslan”, primul institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare. „Ana Aslan” are, anual, mii de pacienti. Efectele terapiei Aslan asupra îmbatrânirii au convins înca de la început, aducând institutului pacienti cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, printese, conti si directori ai unor mari banci ale lumii. Renumele produselor “Aslan” a trecut si Oceanul, John Kennedy recurgând, pentru o afectiune a coloanei vertebrale, la un tratament la domiciliu cu “Gerovital”.

O mentiune speciala facem pentru Stefan Procopiu, fizician de renume mondial, doctor honoris causa al mai multor universitati, membru al Academiei Române, intemeietorul scolii romanesti de magnetism, om de mare tinuta profesionala, de înalta atitudine civica si patriotism. In 1919, plecând de la teoria cuantelor a lui Max Planck, calculeaza valoarea magnetonului teoretic (unitatea elementara de energie magnetica), astazi cunoscut ca “magnetonul Bohr-Procopiu”. In 1921 descopera fenomenul de depolarizare a luminii in suspensii si coloizi, denumit fenomenul Procopiu, urmat in 1930 de efectul Procopiu, in magnetism. Propus spre acordarea premiului Nobel pentru fizica de catre comisia de recomandari in urma dovedirii teoretice a existentei magnetonului, a fost privat pe nedrept de distinctie, aceasta fiindu-i inmanata savantului danez Niels Bohr, desi descoperirea a fost anuntata intai de roman.

O sincronicitate uimitoare a fost sesizata de unele persoane: vehiculul descris de profetul biblic Ezechiel a fost asemuit cu ingenioasele centuri zburatoare testate de americani în 1961, dar, desi americanii au fost creditati ca autori ai inventiei, adevaratul inventator este Justin Capra care, în 1958 a proiectat, realizat si zburat cu un astfel de aparat. Acum, acest aparat a fost îmbunatatit si este folosit (cu o autonomie de 30 40 minute) pentru salvarea rapida de pe platformele marine si pentru supravegherea zonelor forestiere.

Un crater de pe luna poarta numele lui… Spiru Haret. Aceasta deoarece savantul român a demonstrat ca axa mare a elipsei pe care se deplaseaza Pamântul în jurul soarelui este de o marime variabila, creând premisele de baza ale astrofizicii moderne.

Mai putem semnala existenta unor personalitati, adevaratele “vârfuri de talie universala” aparute dintre minoritatile din România, în toate domeniile. Un exemplu de prim rang: prof. Herman Oberth, un sas din Sibiu, considerat “parintele navigatiei spatiale”si, de asemenea, profesorul lui Werner von Braun, seful programului rachetelor americane “Saturn”.

Alte realizari romanesti:
Stefan Odobleja – Parintele ciberneticii generalizate .
Timisoara – primul oras european cu iluminat stradal cu energie electrica (noiembrie 1884).
Griogore Antipa – savant naturalist, inventatorul dioramelor (1912).
Ion Agarbiceanu – primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiatie infrarosie (1962).
Dumitru Daponte – inventatorul modalitatii de proiectare a filmului in relief.
Iulius Popper – inventatorul unui dispozitiv pentru recoltarea aurului din apa marii; in plus este cel care a dat denumiri romanesti unor locuri din Tara de Foc (Sinaia, Ureche, Lahovary, Rosetti).
Aurel Persu – a stabilit ca automobilul cu cele mai corecte forme aerodinamice trebuie sa fie proiectat avand forma unei picaturi de apa, in cadere. General Motors precum si Ford au facut propuneri pentru achizitionarea patentului.
Anghel Saligny – construieste in premiera mondiala, la Braila si Galati , silozuri din beton armat (pentru poduri).
Eliza Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer din lume.
Smaranda Braescu – una din primele femei parasutis din lume, detinatoare a mai multe recorduri mondiale in domeniu.
REALIZARI CONTEMPORANE

O alta idee propagata destul de puternic în societatea româneasca de astazi este ca, deloc mândri cu originea lor, unii dintre români afirma ca toate aceste prilejuri de mândrie nationala tin doar de domeniul trecutului, ca România de astazi ar fi… o “tara bolnava”, fara civilizatie, fara personalitati marcante, ea fiind mereu “codasa Europei”.

Pentru a contracara astfel de teorii negativiste, menite sa-i tina pe români “la locul lor” (si departându-i de traditia si sufletul neamului românesc), teorii stabilite de cei ce se doresc “Atotputernicii Lumii”, Iluminati sau francmasoni, vom oferi si o serie de realizari ale geniului românesc ale ultimilor ani:

Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, a realizat un CD ROM (din sticla) cu o capacitate de stocare de 15.000 ori mai mare decât a unuia obisnuit. Pe 5 astfel de CD uri ar putea fi stocata întreaga Biblioteca a Academiei Române, iar informatiile ar putea rezista… 5.000 de ani!!! În noiembrie 1999, inventia sa a fost premiata cu medalia de aur la Salonul Mondial al Inventiilor “Bruxelles Europa”, iar autorul doreste cu orice pret producerea de serie în România. Dar forurile din România întârzie la nesfârsit formalitatile…

Constantin Pascu a realizat în anul 2000, în premiera mondiala, un aparat care purifica aerul în spatiile de locuit: distruge bacteriile din aer, retine praful si fumul de tigara, atmosfera devenind “ca în salina sau pe litoralul marin”. Instalarea acestui aparat costa atunci doar 480.000 lei!…

Petrica Ionescu este cel mai important regizor de opera dupa Zefirelli (afirmatie facuta de George Astalos, în ian.2001)

România a câstigat Campionatul Mondial de bridge (considerat de multi drept cel mai inteligent joc de carti) pe Internet, în 16.11.2000 (107 – 75 cu SUA în finala).

Hackerii români sunt considerati printre cei mai buni (si mai periculosi) din lume. “Distractia” (conform declaratiei lor, ei nu fura informatii, ci doar doresc sa îsi dovedeasca … valoarea) celor “5 magnifici de la Rasarit” a obligat CIA sa trimita o delegatie la Bucuresti… Printre site urile “sparte” de ei: US Army , US Air Force , US Navy, NASA, Coast Guard, departamente federale, etc…

La salonul inventiilor de la Geneva (aprilie 2001), România s a clasat pe locul I în privinta numarului de premii obtinute si pe locul II (dupa Rusia) ca numar de inventii prezentate. Adica a luat premii pentru toate cele 62 de inventii prezentate (22 premii I; 18 premii II; 22 premii III)!! Delegatia româna s-a mai întors de la Geneva si cu 4 premii speciale din partea delegatiilor altor tari, un premiu de creativitate (pentru Ionut Moraru – inventia “Biomer”), Medalia expozitiei si Diploma salonului pentru contributia exceptionala în promovarea inventiilor.

Prof. Stefania Cory Calomfirescu a primit medalia de aur a mileniului din partea Universitatii Cambridge (ian. 2001), fiind aleasa si în Consiliul Director al prestigioasei institutii britanice. Posesoare a doua certificate de inovator, autoare a 8 tratate de neurologie, Sefa Clinicii de Neurologie din Cluj Napoca este primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral. În plus, medicul român a primit si medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, fiind numita si în conducerea acestei unitati.

Dr. Maria Georgescu, eleva prof. Ana Aslan si director al institutului cu acelasi nume, a avut o serie de pacienti celebri: Charlie Chaplin, Leonid Brejnev, Iosip Broz Tito, J.F.Kennedy, Charles de Gaulle, presedintii Suharto si Ferdinand Marcos, generalul Augusto Pinochet (1993), printul Agacan (cu sotia), contele Olivetti, contesa Zwarowskzy, etc.

La olimpiada internationala de matematica de la Washington (iulie 2001), elevii români au obtinut o medalie de aur, doua de argint si trei de bronz. Ei sunt din Galati, Arad, Vâlcea si Constanta . Participarea la olimpiade internationale de matematica si fizica: 500 de elevi din 83 de tari… Mihai Manea, medaliatul cu aur (din Galati ) are, la 18 ani, un palmares impresionant: medalii de aur timp de trei ani consecutiv la internationale si Balcaniada… Fireste, el a fost “racolat” imediat de americani, optând pentru Universitatea din Princetown (SUA)…

Stefan Cosmin Buca, Maria Popa si Mihai Ivanescu au fost nominalizati, în vara anului 2001, pentru Premiul Nobel de catre institutii din SUA! Primul este student la Economie, ceilalti participa la programe în colaborare cu NASA.

Nicu Mincu din comuna Ivesti ( Galati ) vindeca diverse boli cu leacuri si ceaiuri preparate din 170 de plante. La 81 de ani, arata ca la 50, pentru ca, spune el, a descoperit un (secret) elixir al tineretii…

România este pe primele locuri în lume la… exportul de inteligenta. De exemplu, la “Microsoft”, a doua limba vorbita este româna, iar la NASA multi dintre specialistii de prim rang sunt tot români…

Radu Teodorescu este proprietarul celei mai renumite sali de gimnastica din SUA ( Manhattan / New York ). Emigrat în 1972, a ajuns cel mai celebru profesor de fitness de peste Ocean, printre clientii sai numarându se Robert Redford, Cindy Crawford, Candice Berger, Susan Sarandon, Mick Jagger, s.a. Celebrele casete video lectii de fitness produse de Cindy Crawford începând din 1992 au fost realizate împreuna cu antrenorul sau, Radu Teodorescu, care doreste sa înfiinteze în România primul institut din lume de pregatire a profesorilor de educatie fizica în fitness pentru adulti…

Nicolae Balasa (39 de ani), un inginer mecanic din Dolj, socoteste mental mai rapid decât calculatorul (înmultiri, împartiri, ecuatii de gradul II, radicali de ordinul III si IV)! Fost inginer la Uzina Mecanica Filiasi, din 1994 Nicolae Balasa este actualmente somer…

Ion Scripcaru, strungar si lacatus mecanic din satul Uzunu ( Giurgiu ) nu gaseste de 4 ani, 15.000 USD pentru a si realiza inventia epocala (pâna la proba practica): motorul care nu consuma nimic! Acesta ar trebui sa functioneze pe baza gravitatiei, fiind în fapt “instalatie mecanica amplificatoare de putere, capabila sa transforme forta statica gravitationala în lucru mecanic”. “S-ar închide toate centralele nucleare”, spune el. Numai ca OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) a refuzat sa-i breveteze inventia în lipsa unei machete functionale, doar pe baza schitelor. Petre Roman si Ministerul Cercetarii si Tehnologiei l-au tratat cu indiferenta (1997), iar sponsorii nu se înghesuie (ca si statul) sa i asigure cei 15.000 USD necesari…

Sandu Popescu din Oradea este primul fizician din lume care a reusit teleportarea unei particule. O aplicatie a acestei inventii: criptografia, transmiterea mesajelor secrete. Acest eveniment epocal a avut loc în 4 iulie 1997, în laboratoarele din Bristol ( Anglia ) ale celebrei firme “Hewlett Packard”.. Pe vremea lui Ceausescu, Sandu Popescu a reusit “performanta” de a fi somer în România…

Ioan Davidoni (52 de ani), un banatean sarac material dar bogat în idei geniale, este un exemplu relevant pentru modul în care ne pierdem cea mai mare bogatie: inteligenta si inventivitatea. Angajat al fabricii de sticla din Tomesti (Timis), pentru care a realizat, în câtiva ani, 45 de inventii si inovatii, el a fost disponibilizat când a îndraznit sa si ceara drepturile (o parte din cele 4,3 miliarde de lei economii aduse fabricii la nivelul anului 1995, adica… de 4 ori greutatea sa în aur!) si apoi a fost reangajat ca muncitor… “din mila”!! Ulterior, Ioan Davidoni a mai realizat doua inventii de exceptie: un recuperator de pelicula de titei si pantofi magnetici antistress ce pot asigura o longevitate de peste 100 de ani… Prima inventie valoreaza miliarde de dolari în Vest, a doua a înregistrat o inutil la OSIM, pentru ca atât chinezii cât si americanii i au furat si folosit inventia cu un profit imens. De exemplu, în SUA s au vândut peste 10 milioane de perechi, cu un profit de peste 1 miliard de dolari… În acest timp, statul român ignora în continuare o inventie, într adevar de miliarde…

Anonim nascut la 14.11.1902, în Câmpina este redescoperitorul tratamentului cu lumina. Prietenul sau, Albert Einstein l-a avertizat: “Esti un visator. Cine crezi ca o sa-ti permita sa distrugi întreaga industrie farmaceutica si sa revolutionezi medicina?” Mai târziu, Elena Ceausescu i-a propus, prin intermediari, s- i cedeze inventia… Pâna la urma, avea sa ajunga prioritatea neuropatologului Peter Mendel, ca atâtea alte inventii românesti “pierdute” în strainatate …

În 1991, Carol Przybilla a înregistrat la OSIM brevetul unui aparat bazat pe inventia sa mai veche, neconcretizat nici pâna acum. Între timp, principii incluse în tehnologia aparatului au fost utilizate în realizarea hiperboloidului inginerului rus Garin, cu aplicatii militare malefice… Carol Przybilla a mai realizat si alte inventii deosebite: turbina cu combustie interna (1958, vânduta de statul român firmei General Motors), termocompresor frigorific cu circuit închis (1959), motor eliptic, fara biela (vânduta Japoniei si folosita în celebrele motociclete japoneze), arma defensiva antitanc (anii `90).

Justin Capra este un inventator celebru al României, din pacate mereu tratat cu indiferenta (chiar ostilitate) de autoritatile statului, conditii în care nu e de mirare ca unele din inventiile sale (de miliarde de dolari) i-au fost pur si simplu furate de americani… În 1956, la nici 25 de ani, Justin Capra a inventat primul rucsac zburator, un aparat individual de zbor. Dupa 7 ani în care “semidoctii savanti” l-au tratat cu dispret pentru ca era doar tehnician si nu inginer, în 1963, americanii Wendell Moore, Cecil Martin si Robert Cunings au preluat inventia din România si au lansat o în fabricatia de serie… În 1958, Justin Capra a realizat prima varianta a rachetonautului, cu care s a ridicat de la pamânt la… Ambasada SUA din Bucuresti. Rezultatul: inventia a fost si aceasta furata si brevetata în 1962 de Wendell Moore (”specializat” deja!), iar inventatorul… a fost arestat de Securitate pentru ca ar fi dorit sa fuga din tara cu aparatul sau… Justin Capra mai este si realizatorul celui mai mic autoturism din lume, “Soleta”, care consuma … 0,5l/100 km si al unei motorete unica în lume ce functioneaza cu acumulatori (37 kg, 30 km/h, 80 km autonomie cu o încarcare).

Mihai Rusetel a inventat motorul cu apa! “Cazul Rusetel”, este elocvent pentru geniul românesc dar si pentru “talentul” cu care ne risipim fortele si putem sa ne pierdem valorile. Proiectul a fost depus la OSIM în 1980 si a fost brevetat în … ianuarie 2001. Pâna atunci, Securitatea l-a sicanat pentru refuzul de a cesiona inventia statului, iar în februarie 1990, precaut, el a refuzat angajarea ca si consilier tehnic la “Mercedes” (2.500 DM lunar) pentru a nu pierde, eventual, proprietatea inventiei… Motorul sau se bazeaza, ca principiu de functionare, pe “cazanul Traian Vuia”, inventie folosita înca la locomotivele Diesel electrice pentru încalzirea vagoanelor. Poate fi utilizat în domeniul transporturilor terestre si navale, în locul turbinelor din termocentrale, si chiar a centralelor termoelectrice.
În lume, mai exista doua brevete în domeniu (Japonia si SUA), dar acestea nu depasesc nivelul locomotivei cu aburi, necesitând combustibil solid sau lichid. “Motorul Rusetel” foloseste drept combustibil doar apa, si are dimensiunile unui motor de Dacie, sursa de energie initiala fiind o banala baterie de masina. Datele tehnice preconizate de a patra sa macheta (10 l/100 km consum de apa, 70 km/h viteza maxima) pot fi îmbunatatite la realizarea prototipului: un motor cu apa montat pe o Dacie 1310. Directorul general al Uzinelor Dacia, ing.Constantin Stroe, care cunoaste acest proiect chiar din 1980, a afirmat ca este dispus sa ajute inventatorul cu orice are nevoie pentru realizarea prototipului si a declarat, încântat: “reusita ar fi un miracol, si cred ca în asemenea caz ar trebui sa se inventeze pentru acest om Premiul Super Nobel”.

miercuri, 21 octombrie 2009

q.e.d.

Am vazut articolul asta in ZF de ieri, dupa care un amic l-a pus si pe FB, cu un comentariu personal legat de oportunitatea si mai ales eficienta demersului.

Subiectiva sau nu, parerea mea e cunoscuta colaboratorilor si colegilor. De aceea ma voi abtine sa o exprim si aici. Consultanta, ca si multe alte lucruri in Romanica...e ...hm...altfel.

De altfel veti remarca faptul ca unele posturi mai vechi vor disparea iar ideile exprimate de mine pe aici vor lua usor alt ton. Cladesc, construiesc...dar ca in orice constructie care se respecta si care are nevoie de o fundatie solida trebuie intai sa demolezi cu temelie cu tot vechiul edificiu, sa faci ordine si curatenie si practic sa razi tot de pe fata pamantului.

Vestea buna ar fi ca proiectul sau edificiul rezultat s-ar putea sa fie "piece of art". Cand "proiectul meu" va prinde contur, voi invita pe rand, selectiv si definitiv si pe altii in el.

marți, 13 octombrie 2009

Am o babuta noua :) !

Ei da, spre mandria-mi nemasurata, pe care am simtit nevoia sa o anunt si prietenilor si cunoscutilor spamand-ule adresele de email.

Nu are rost sa va mai povestesc despre valul de ironii "insensibiloase" si subversive primit :)))). Pe aceasta cale va anunt ca sunteti niste neplacuti toti cei care ati comentat impotriva :))), desi trebuie sa va multumesc ca ma iubiti si incercati sa ma tineti cu mintile acasa.

Mintile mele sunt insa momentan plecate iar sufletul iremediabil indragostit de ea:



Ea este babuta mea de la distanta, sau altfel spus catelul de l-am adoptat pentru o suma modica platita lunar. Daca va tenteaza si pe voi puteti da un click aici, desi puteti gasi linkul in permanenta si in dreapta blogului.

Tot acolo o gasiti de astazi si pe ea, pe Babi - babuta mea albita. Din pacate se pare ca vremea nu tine cu mine si cu oamenii care incearca sa ajute sufletele astea si sambata nu vor fi in parcul Obor, la obisnuitul targ de adoptii. Cu siguranta insa eu ma voi duce sa o cunosc, sa ne iubim (sic!) si sa ne jucam, la ea acasa in adapost, caci adoptia functioneaza de la distanta.

Sper ca jupanul blanos, rezident in aceeasi locatie ca si mine sa ma tolereze si asa, usor tradatoare si venind acasa mirosind a caine. Deh, recunosc nu sunt atat de monogama cum ma consideram :))).

Eu sunt foarte incantata, dar accept orice pareri pe tema, asa ca "shoot !".

duminică, 11 octombrie 2009

Si Arabela se intoarce

Se pare ca nu numai eu sunt back....ci si Arabela, in fiecare duminica la pranz (12.00 sic !) la TVR 2.

Se pare ca toate sezoanele / seria a fost difuzata incepand cu 01 august, dar vorba bancului, no, eu acum am aflat si va spun si voua.

Daca doriti sa va amintiti de copilarie sau vreti sa ii incercati pe pustii vostri (poate la unii inca mai tine), tine-ti minte ora asta.

vineri, 9 octombrie 2009

We pe vine - partea a IIa

Ok, sa recapitulam:

1. Nu debordez de energie sau pofta de viata zilele astea...si am multe belele pe cap de rezolvat dar trebuie sa imi hranesc cumva creierii si sa ma relaxez in we.

2. Daca vremea tine cu noi...ceea ce nu se prea intrezareste daca te iei dupa prognoze si

3. Daca reusesc sa ma trezesc maine dimineata (slabe sanse la ore prea matinale totusi dar incerc sa fac un efort)

as incerca asta:



Invitatia si informatia a venit de la o colega, trebuie sa recunosc, dar mi s-a potrivit ca o manusa :). Prin urmare trebuie sa o citez si sa ii multumesc !

Dupa care, daca nu o iau din loc din Bucuresti si daca mai apuc, tot maine...sau chiar poimaine dimineata ma duc sa beau must si sa vad ce se povesteste despre traditii romanesti de toamna, aprope....in cartierul in care am crescut, adica la manifestarea asta:

In final as apela pentru a milioana oara la personaje care n-au nimic de-a face sau a imparti cu mine sau timpul meu liber si intra p-acilea doar pentru a isi procura material si informatii despre mine, informatii pe care ulterior zic ei ca le folosesc impotriva mea. Mai oameni buni, nu aveti nimic mai bun de facut decat sa faceti investigatii si anchete despre mine? Nu puteti afla ce mai fac sau zic intrebandu-ma pur si simplu ? Iar daca aceste conversatii cu mine va repugna atat de tare.....va implor abtine-ti-va sa intrati aici !

Lasati locul asta in pace, abandonati-l pentru familia, prietenii, cunostintele mele detasate sau doar pentru strainii curiosi si interesati de ce mai recomanda cate o bezmeteca pe jucaria personala numita blog !

Altfel spus, si ei se stiu care sunt (de prin viata personala, profesionala (sic!) sau doar social-formala)- lasa-ti blogul in pace si ce scriu pe aici. Nu va foloseste, nu va intereseaza si nu va atinge! Vede-ti-va voi de ale voastre si eu de ale mele si sa ne ignoram in pace !

E ? Cum a sunat indemnul asta ? Cool, nu :))) !

PS: Resimt ca pe o necesitate acuta, reluarea hranei creierului si sufletului. Nu ma intrebati de ce m-am oprit din citit in vara asta sau de ce singurele filme vazute dateaza din ultima luna. Important e ca am realizat ca fara nu se poate, si TREBUIE sa reiau seria de evenimente si umblari dupa jucarii culturale, cel putin la nivelul si capacitatile mele. Btw, sa nu uit sa va povestesc ce filme am vazut in ultima vreme la Mall-uri. Am vazut si aceasta prima parte lansata din "Amintiri din epoca de aur". Dar despre astea in alt post.

Sa aveti un we linistit, caci linistea e mai importanta ca dreptatea sau chiar fericirea euforica uneori.

miercuri, 30 septembrie 2009

Orasele patriei

Desi nu prea mai am nici o tragere de inima si sunt si convinsa ca nu va prea impresiona sau ajuta la ceva, pentru ca va tot amenint de atata vreme, in sfarsit, iaca orasele vizionate vara asta dar nu in ultimul rand parerea si senzatiile mele trecand sau bantuind (o sa vedeti ca in unele cazuri termenul este foarte potrivit) prin-transele (asa s-o fi scriind ?.

Prin urmare:

Oradea - curat si frumos. O cetate mare cu istorie spectaculoasa, in curs de a fi renovata. Cand va fi gata va fi un asezamant cultural interesant. Pana atunci....usor saracacios si murdarel dar nu ma indoiesc ca in cativa ani va fi spectaculoasa (cetatea). Orasul aproape gol (sa fi fost vorba de faptul ca am ajuns eu acolo duminica dimineata ?), aerisit.


Medias - superb, vechi, mult mai interesant ca excesiv promovata Sighisoara, unul din multele orase-cetati din zona (judetele Brasov, Sibiu, Mures - S). Curat, micut, zona veche a cetatii separata de zona noua cu blocuri gri dar "cumintele". Oameni ce vorbesc cu un accent ciudat (nu, nu unguresc !), destul de dificil de inteles pealocuri. Binisor sustinut turistic (un punct-doua de informare turistica si o librarie binisor dotate, turisti de toate natiile curiosi si aparent incantati). O singura chestie ciudata: zona veche - "cetatetea" pare locuita de...vampiri - rece, ciudata ("spooky"), locuitori cu alt temperament. De fapt toata "enclava saxona" din Romania are acelasi aer.

Targu Mures - eeei, frumoasa poveste. Oras "secuiesc" (?!) extrem de bine conservat, renovat, pus in valoare. Nu ratati Palatul Culturii - localnicii romani, sasi sau unguri se mandresc cu el pe buna dreptate. Centrul vechi superb, 3 catedrale crestine in aceeasi piata...orecum. Cetatea frumoasa, renovata si folosita in prezent. Aici se pare ca ei au reusit ce se incearca si la Oradea. In cetate functioneaza un teatru, muzeul orasului, pe langa biserica (saxona, cu ogive cum altfel) folosita de ritul reformat in prezent.



















Sfantu Gheorghe - oras maricel si curat (asa mi s-a parut mie). Linistit, pe alt ritm....secuiesc deh.



Piatra Neamt - oras moldovenesc frumos, pitoresc, foarte curat si intretinut. Tele-gondola cu panorama foarte foarte frumoasa, partie de schi cu nocturna, intre munti (strategic asezat, nu ?), inconjurat de lacuri. Zona noua (sa fie de prin anii '50 - '60 asa,cel putin cea centrala) foarte frumoasa.Investitii solide in zona, economie dezvoltata (oras bogat), oameni blonzi si cu bun simt (chiar de-s moldoveni hehehe).









Suceava - ciudat oras moldovenesc, prost semnalizat rutier si intortocheat. Cu localnicii se comunica greu si pricep si mai greu ce ti-ai dori si unde vrei sa ajungi. Celebra cetate oarecum bine conservata si introdusa civilizat in circuitul turistic. Nimic impresionant sau spectaculos in oras. Zona insa, si mai ales drumul spre Vatra Dornei, absolut spectaculoasa ca si drumul in jos spre Bistrita si Borsec. Extrem de mediatizata regiune a manastirilor din Moldova, o arie super aglomerata, intesata de hoarde de turisti ce au distrus probabil farmecul locurilor si linistea locasurilor de cult cu pricina. Dintre manastiri n-am ajuns decat la Voronet dar am fost in Fundu' Moldovei :):







Craiova - la sugestia unei cititoare binevoitoare (vezi comentariile)am realizat in ce eroare grava si rusioasa ma aflu in ceea ce priveste orasul... In apararea mea nu am avut de spus decat ca sunt subiectiva, superficiala si dependenta de subiectivisme de neiertat. Promisiune ferma: sa revin cu deschidere si curiozitate maxima in oras.

Caracal - eeei da, am si innoptat o data acolo. Nu, nu se ia nimic iar "legenda" nu e mai adevarata acolo decat in alte orase din zona sau judet. In tot cazul, mai putin adevarata decat in Craiova. Altfel, oras vechi si frumos, cu ceva cladiri vechi si frumoase, cu un teatru national renovat si frumos luminat. Cu vreo 2-3 hoteluri mari si late - unul vechi al Primariei in centru si unul-doua moteluri la iesire pe DN.

Brasov - il cunoasteti cu totii...nu ar mai fi mare lucru nou de spus despre el. Daca ajungeti acolo merita sa mancati la deja celebrul "Ceas rau". Aaaa...au schimbat sensurile de mers si au resistematizat circulatia in tot orasul. Cred ca ar trebui sa functioneze dar daca nu sunteti obisnuiti cu marile bulevarde de cateva benzi cu sensuri unice va veti invarti putin.

Cluj (suburbiile Clujului mai exact) - multi dintre voi ati vazut Clujul. La mine amintirile dateaza de cativa ani. Am vazut acum si suburbiile. Fratilor, Bucurestiul si salba de foste sate devenite cartiere de vile si beton sunt un kitch mizerabil si saracacios. Clujul are o salba superb asezata (intre dealuri) de cartiere si zone cu vile, in padure, unele opulente, altele discrete dar cu bun gust si un aer de retinere ardeleneasca speciale. Nu ratati daca ajungeti in zona pensiunea Tamas din Savadisla. Spectaculos si linistit, merita sa innoptati acolo ca alternativa.

Sibiu (in trecere) - nimic special de remarcat. Trecut pe acolo in drum spre Marginimea Sibiului si satele - statiuni din zona. Acolo merita mers si vazuta zona (Marginimea). Unele sate au un aer arhaic absolut special. Peisajele si natura din zona neasteptat de frumoase, la fel si incarcatura istorica si chiar semnalizarea turistica. Prietenii stiu despre ce vorbesc :).

Calarasi (si zona Ostrov) - fost oras muncitoresc, actualmente mic si saracut oras de provincie. Natura in imprejurimi spectaculoasa si bogata daca ne referim la satele din jur si daaa...agricultura, pescuit. Prin urmare orasul in prezent nu pare a fi mai mult decat o capitala de judet cu economie eminamente agricola. Nimic vechi sau spectaculos la el, cel putin din ce am reusit eu sa surprind. Zona Ostroavelor insa, pe langa Dunare si Borcea...hm...ce sa va zic...merita explorata un pic. Sau oare pentru ca am eu radacini si rude in zona sa ma simt ok acolo ? Cine stie ?


Buzau (in trecere) - frumos, linistit, foarte curat. Vazut rapid, din mersul masinii, aparent infloritor si bogat.

Focsani (deasemenea in trecere) - asemanator cu Buzaul. Nimic in plus de spus, decat ca au la hipermarketuri pe la periferie....wow...la fel de multe ca Bucurestiul.

Pitesti (deasemenea in trecere.... am incercat rapida dar nu prea mi-a iesit) - deasemenea curatel si linsitit dar extrem, extrem de prost semnalizat. Ai mari sanse, desi ai trecut de zeci de ori pe acolo sa te pierzi la iesirea / intrarea de pe autostrada. De fapt multe din orasele vazute vara asta mi-au lasat o impresie total, dar total diferita de Bucuresti sau cum se spune ca ar trebui sa arate marile aglomerari urbane. Aerul curat (daaa, mult mai curat decat capitala noastra superba) si relaxat se simte peste tot.

Fieni si Pucioasa (ar fi la pachet pe acelasi drum spre munte si Moroieni). Fieni-ul, oras cu vechi cartiere de case. Daca adaugi la "pachetul" zonei si Pietrosita, obtii un sir de orasele si comune ce in alte vremuri si in alt context ar fi putut concura cu mare, mare succes "Valea Prahovei".

Campulung Muscel - V-am mai povestit de el. Orasel plin de farmec, vechi si pitoresc, burghez, linistit si cu un aer de cultura si traditie populara romaneasca autentica. Cladiri vechi, muzeu de istorie mare in centru, personalitati culturale cu originile acolo destul de multe. Zona superba intre dealuri, concurenta serioasa pentru Sinaia (chiar si in preferintele unor membrii ai Casei Regale a Romaniei in sec. XVIII - XIX). Manastiri si obiective turistice (inclusiv trasee "montane" si cabane / pastravarii) multe in zona (manastirea Namaiesti, Corbii de Piatra, manastirea Aninoasa sau Robaia, cabana Voina si toate pastravariile din zona, suburbiile Bughea de sus si de jos si fostele bai termale).

Targoviste - Cum era sa uit oraselul asta, fosta capitala de Regat. Cochetel, vechi, cu pretentii mic burgheze. Un pic mai incolo de intrarea dinspre Bucuresti, nu ratati carciuma cu specific oarecum italienesc, acceptabila ca nivel al serviciilor, calitate a mancarii si public ce il frecventeaza. In rest, valoarea istorica, monumente si vechime...le cunoasteti deja.

Curtea de Arges - Deasemenea oras istoric, capitala de Regat si ea la vremea ei. Manastire si monument extrem si excesiv expusa macelului turistic local. Kitch, bazar, lume multa. Interesanta carciuma cu specific oarecum sarbesc din urbe (o gasiti semnalizata si pe stalpi pe DN si DJ din zona). Spun "oarecum" intrucat nu se ridica la nivelul ultra cunoscutei "taverne" din Sinaia si Bucuresti. Orasul un pic mai putin stralucitor si elegant ca Targoviste.

Videle - mic si ciudat. Special prin locuitorii lui (cel putin din povesti). Oras mic de "Teleorman" dar aici ma abtin caci pot deveni extrem de subiectiva si sunt influentata de localnici ;).

Rosiorii de Vede - oras de provincie foarte mic, cu maxim 2 restaurante deschise sambata seara (?!).

Turnu Magurele - mic oras de provincie, cu aer linistit dar saracacios. Ceva plaja / faleza pe Dunare, peisaj frumos vis-a-vis la vecincii bulgari (sic !).


N-am ajuns sa vad si tare mi-as dori: Timisoara, Arad, Iasi (vazut acum ani multi insa), Baia Mare (vazut tot acum vreo 4-5 ani) dar heey, cine spune ca zilele au intrat in sac ?

Ordinea redarii este absolut aleatoare. Nici o legatura cu geografia, cronologia drumurilor sau traseele alese. Am trecut impresiile si orasele fix asa cum mi-au venit in minte (poate analizeaza cineva si gaseste vreo explicatie psihologica, dar eu va jur ca nu vad). Acum realizez ca nu am poze de peste tot...ba chiar foarte putine, asa ca va trebui sa ma credeti pe cuvant si sa incercati sa va duceti voi insiva sa vedeti daca am dreptate :)! Mai incerc sa descarc si triez in zilele de urmatoare asa ca asteptati-va si la cate un later-edit cu poze.

Ma iertati daca v-am plictisit sau consideratiile nu vi se par realiste si digerabile. De acum ma intorc la indeletnicirile mele normale de timp liber si redevin cea pe care o cunoasteti voi.