Desi nu prea mai am nici o tragere de inima si sunt si convinsa ca nu va prea impresiona sau ajuta la ceva, pentru ca va tot amenint de atata vreme, in sfarsit, iaca orasele vizionate vara asta dar nu in ultimul rand parerea si senzatiile mele trecand sau bantuind (o sa vedeti ca in unele cazuri termenul este foarte potrivit) prin-transele (asa s-o fi scriind ?.
Prin urmare:
Oradea - curat si frumos. O cetate mare cu istorie spectaculoasa, in curs de a fi renovata. Cand va fi gata va fi un asezamant cultural interesant. Pana atunci....usor saracacios si murdarel dar nu ma indoiesc ca in cativa ani va fi spectaculoasa (cetatea). Orasul aproape gol (sa fi fost vorba de faptul ca am ajuns eu acolo duminica dimineata ?), aerisit.
Medias - superb, vechi, mult mai interesant ca excesiv promovata Sighisoara, unul din multele orase-cetati din zona (judetele Brasov, Sibiu, Mures - S). Curat, micut, zona veche a cetatii separata de zona noua cu blocuri gri dar "cumintele". Oameni ce vorbesc cu un accent ciudat (nu, nu unguresc !), destul de dificil de inteles pealocuri. Binisor sustinut turistic (un punct-doua de informare turistica si o librarie binisor dotate, turisti de toate natiile curiosi si aparent incantati). O singura chestie ciudata: zona veche - "cetatetea" pare locuita de...vampiri - rece, ciudata ("spooky"), locuitori cu alt temperament. De fapt toata "enclava saxona" din Romania are acelasi aer.
Targu Mures - eeei, frumoasa poveste. Oras "secuiesc" (?!) extrem de bine conservat, renovat, pus in valoare. Nu ratati Palatul Culturii - localnicii romani, sasi sau unguri se mandresc cu el pe buna dreptate. Centrul vechi superb, 3 catedrale crestine in aceeasi piata...orecum. Cetatea frumoasa, renovata si folosita in prezent. Aici se pare ca ei au reusit ce se incearca si la Oradea. In cetate functioneaza un teatru, muzeul orasului, pe langa biserica (saxona, cu ogive cum altfel) folosita de ritul reformat in prezent.
Sfantu Gheorghe - oras maricel si curat (asa mi s-a parut mie). Linistit, pe alt ritm....secuiesc deh.
Piatra Neamt - oras moldovenesc frumos, pitoresc, foarte curat si intretinut. Tele-gondola cu panorama foarte foarte frumoasa, partie de schi cu nocturna, intre munti (strategic asezat, nu ?), inconjurat de lacuri. Zona noua (sa fie de prin anii '50 - '60 asa,cel putin cea centrala) foarte frumoasa.Investitii solide in zona, economie dezvoltata (oras bogat), oameni blonzi si cu bun simt (chiar de-s moldoveni hehehe).
Suceava - ciudat oras moldovenesc, prost semnalizat rutier si intortocheat. Cu localnicii se comunica greu si pricep si mai greu ce ti-ai dori si unde vrei sa ajungi. Celebra cetate oarecum bine conservata si introdusa civilizat in circuitul turistic. Nimic impresionant sau spectaculos in oras. Zona insa, si mai ales drumul spre Vatra Dornei, absolut spectaculoasa ca si drumul in jos spre Bistrita si Borsec. Extrem de mediatizata regiune a manastirilor din Moldova, o arie super aglomerata, intesata de hoarde de turisti ce au distrus probabil farmecul locurilor si linistea locasurilor de cult cu pricina. Dintre manastiri n-am ajuns decat la Voronet dar am fost in Fundu' Moldovei :):
Craiova - la sugestia unei cititoare binevoitoare (vezi comentariile)am realizat in ce eroare grava si rusioasa ma aflu in ceea ce priveste orasul... In apararea mea nu am avut de spus decat ca sunt subiectiva, superficiala si dependenta de subiectivisme de neiertat. Promisiune ferma: sa revin cu deschidere si curiozitate maxima in oras.
Caracal - eeei da, am si innoptat o data acolo. Nu, nu se ia nimic iar "legenda" nu e mai adevarata acolo decat in alte orase din zona sau judet. In tot cazul, mai putin adevarata decat in Craiova. Altfel, oras vechi si frumos, cu ceva cladiri vechi si frumoase, cu un teatru national renovat si frumos luminat. Cu vreo 2-3 hoteluri mari si late - unul vechi al Primariei in centru si unul-doua moteluri la iesire pe DN.
Brasov - il cunoasteti cu totii...nu ar mai fi mare lucru nou de spus despre el. Daca ajungeti acolo merita sa mancati la deja celebrul "Ceas rau". Aaaa...au schimbat sensurile de mers si au resistematizat circulatia in tot orasul. Cred ca ar trebui sa functioneze dar daca nu sunteti obisnuiti cu marile bulevarde de cateva benzi cu sensuri unice va veti invarti putin.
Cluj (suburbiile Clujului mai exact) - multi dintre voi ati vazut Clujul. La mine amintirile dateaza de cativa ani. Am vazut acum si suburbiile. Fratilor, Bucurestiul si salba de foste sate devenite cartiere de vile si beton sunt un kitch mizerabil si saracacios. Clujul are o salba superb asezata (intre dealuri) de cartiere si zone cu vile, in padure, unele opulente, altele discrete dar cu bun gust si un aer de retinere ardeleneasca speciale. Nu ratati daca ajungeti in zona pensiunea Tamas din Savadisla. Spectaculos si linistit, merita sa innoptati acolo ca alternativa.
Sibiu (in trecere) - nimic special de remarcat. Trecut pe acolo in drum spre Marginimea Sibiului si satele - statiuni din zona. Acolo merita mers si vazuta zona (Marginimea). Unele sate au un aer arhaic absolut special. Peisajele si natura din zona neasteptat de frumoase, la fel si incarcatura istorica si chiar semnalizarea turistica. Prietenii stiu despre ce vorbesc :).
Calarasi (si zona Ostrov) - fost oras muncitoresc, actualmente mic si saracut oras de provincie. Natura in imprejurimi spectaculoasa si bogata daca ne referim la satele din jur si daaa...agricultura, pescuit. Prin urmare orasul in prezent nu pare a fi mai mult decat o capitala de judet cu economie eminamente agricola. Nimic vechi sau spectaculos la el, cel putin din ce am reusit eu sa surprind. Zona Ostroavelor insa, pe langa Dunare si Borcea...hm...ce sa va zic...merita explorata un pic. Sau oare pentru ca am eu radacini si rude in zona sa ma simt ok acolo ? Cine stie ?
Buzau (in trecere) - frumos, linistit, foarte curat. Vazut rapid, din mersul masinii, aparent infloritor si bogat.
Focsani (deasemenea in trecere) - asemanator cu Buzaul. Nimic in plus de spus, decat ca au la hipermarketuri pe la periferie....wow...la fel de multe ca Bucurestiul.
Pitesti (deasemenea in trecere.... am incercat rapida dar nu prea mi-a iesit) - deasemenea curatel si linsitit dar extrem, extrem de prost semnalizat. Ai mari sanse, desi ai trecut de zeci de ori pe acolo sa te pierzi la iesirea / intrarea de pe autostrada. De fapt multe din orasele vazute vara asta mi-au lasat o impresie total, dar total diferita de Bucuresti sau cum se spune ca ar trebui sa arate marile aglomerari urbane. Aerul curat (daaa, mult mai curat decat capitala noastra superba) si relaxat se simte peste tot.
Fieni si Pucioasa (ar fi la pachet pe acelasi drum spre munte si Moroieni). Fieni-ul, oras cu vechi cartiere de case. Daca adaugi la "pachetul" zonei si Pietrosita, obtii un sir de orasele si comune ce in alte vremuri si in alt context ar fi putut concura cu mare, mare succes "Valea Prahovei".
Campulung Muscel - V-am mai povestit de el. Orasel plin de farmec, vechi si pitoresc, burghez, linistit si cu un aer de cultura si traditie populara romaneasca autentica. Cladiri vechi, muzeu de istorie mare in centru, personalitati culturale cu originile acolo destul de multe. Zona superba intre dealuri, concurenta serioasa pentru Sinaia (chiar si in preferintele unor membrii ai Casei Regale a Romaniei in sec. XVIII - XIX). Manastiri si obiective turistice (inclusiv trasee "montane" si cabane / pastravarii) multe in zona (manastirea Namaiesti, Corbii de Piatra, manastirea Aninoasa sau Robaia, cabana Voina si toate pastravariile din zona, suburbiile Bughea de sus si de jos si fostele bai termale).
Targoviste - Cum era sa uit oraselul asta, fosta capitala de Regat. Cochetel, vechi, cu pretentii mic burgheze. Un pic mai incolo de intrarea dinspre Bucuresti, nu ratati carciuma cu specific oarecum italienesc, acceptabila ca nivel al serviciilor, calitate a mancarii si public ce il frecventeaza. In rest, valoarea istorica, monumente si vechime...le cunoasteti deja.
Curtea de Arges - Deasemenea oras istoric, capitala de Regat si ea la vremea ei. Manastire si monument extrem si excesiv expusa macelului turistic local. Kitch, bazar, lume multa. Interesanta carciuma cu specific oarecum sarbesc din urbe (o gasiti semnalizata si pe stalpi pe DN si DJ din zona). Spun "oarecum" intrucat nu se ridica la nivelul ultra cunoscutei "taverne" din Sinaia si Bucuresti. Orasul un pic mai putin stralucitor si elegant ca Targoviste.
Videle - mic si ciudat. Special prin locuitorii lui (cel putin din povesti). Oras mic de "Teleorman" dar aici ma abtin caci pot deveni extrem de subiectiva si sunt influentata de localnici ;).
Rosiorii de Vede - oras de provincie foarte mic, cu maxim 2 restaurante deschise sambata seara (?!).
Turnu Magurele - mic oras de provincie, cu aer linistit dar saracacios. Ceva plaja / faleza pe Dunare, peisaj frumos vis-a-vis la vecincii bulgari (sic !).
N-am ajuns sa vad si tare mi-as dori: Timisoara, Arad, Iasi (vazut acum ani multi insa), Baia Mare (vazut tot acum vreo 4-5 ani) dar heey, cine spune ca zilele au intrat in sac ?
Ordinea redarii este absolut aleatoare. Nici o legatura cu geografia, cronologia drumurilor sau traseele alese. Am trecut impresiile si orasele fix asa cum mi-au venit in minte (poate analizeaza cineva si gaseste vreo explicatie psihologica, dar eu va jur ca nu vad). Acum realizez ca nu am poze de peste tot...ba chiar foarte putine, asa ca va trebui sa ma credeti pe cuvant si sa incercati sa va duceti voi insiva sa vedeti daca am dreptate :)! Mai incerc sa descarc si triez in zilele de urmatoare asa ca asteptati-va si la cate un later-edit cu poze.
Ma iertati daca v-am plictisit sau consideratiile nu vi se par realiste si digerabile. De acum ma intorc la indeletnicirile mele normale de timp liber si redevin cea pe care o cunoasteti voi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
hmmm..nice!!! SUnt mentiuni de facut totusi... De expl : In Craiova sunt deosebit de multe hoteluri si moteluri ! As putea comenta la fiecare, dar nu asta e ideea. Ceea ce e important este ca fiecare oras are un farmec aparte si ca ti-au placut !
RăspundețiȘtergereNu te supara dar ai facut o greseala grava si penibila apropo de Craiova. Sunt olteanca dar recunosc si eu ca oamenii din Craiova sunt nashpa (am facut facultatea acolo) dar sa spui ca e un oras nou (anii ´70-´80) si mic de provincie ma face sa rad. Intra putin pe wikipedia, asa, de curiozitate. Craiova are o populaţie de 312 200 locuitori (2008), în timp ce zona metropolitană a Craiovei numără în jur de 380 000 locuitori (2008) si are un număr de 46 000 de flotanţi, 34 000 de studenţi. Prima atestare ar fi de pe vremea dacilor perioada 400-350 î.C. si continua pe vremea romanilor, vlahilor, samd.Bietii Tudor Vladimirescu, George Calinescu si Titu Maiorescu, pictorul Aman si inca multi altii probabil se rasucesc in mormant. Daca ai fi intrebat ai fi aflat ca in Craiova veche sunt cartiere superbe de vile construite incepand cu secolul XVIII, adevarate bijuterii care dau clasa Parisului. Rushinica
RăspundețiȘtergere@Corina: Mea culpa, ce sa zic...am spus in inceputul postului ca sunt strict impresiile mele personale capatate in 24-48 de ore petrecute prin orasele respective. In fuga, in graba, meteo-dependente si chiar afectivo-psiho-dependente. Da, in cazul Craiovei se pare ca m-am inselat grav...si nu numai dpdv al istoriei, arhitecturii... Culmea e ca desi am stat cu Wikipedia aproape toata vara, uite despre Craiova am omis sa caut. Acum cautand intr-adevar (multumesc de sugesti) am constatat ca merit: sa imi fie rusine. Prin urmare: paragraful despre Craiova a disparut cu promisiunea ferma catre mine sa revin in oras, cu deschidere si pe indelete... sa descopar ce mi-a scapat prima data...:(.
RăspundețiȘtergere@Corina Multumesc frumos pentru vizita si comentariul revoltat si feed-back-ul chiar si negativ. Omul e supus greselii :) iar eu te mai astept cu drag pe aici...chiar si pentru a verifica eroarea cu pricina. Intre timp...voi continua sa fiu subiectiva...asa sunt eu :).
RăspundețiȘtergere