marți, 22 septembrie 2009

Cheia si reactia chimica

Astazi, reluand un mail al unui coleg (o recomandare de cursuri NLP) am dat in finalul unui mail peste citatul de mai jos:

"The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed." - Carl Gustav Jung

Desptept baiat Jung asta. M-am gandit sa ii "luminez" si pe altii, instantaneu si cu spam-uri pe sms :).

Nici nu imi imaginam ce poveste spectaculoasa de aplicare concreta (ca tot ma conversam astazi cu acelasi coleg), faptica, in viata de zi cu zi voi afla mai pe seara.

Se face ca unii dintre noi "vad", au cate o cheie in cate o situatie delicata, disperata, diferita. Se face ca cei ce au aceste chei trebuie sa isi calce pe principii, sa isi asume riscuri cateodata si din chestia asta sa iesa absolut transformati. Si cand vezi in jurul tau oameni nemultumiti, incrancenati chiar de par indreptatiti sa fie asa, in mare pericol de a isi pierde din valori si seninatate, trebuie sa le oferi solutia salvatoare si sa le propui si modul in care pot rezolva nemultumirea. Dar asta nu se poate intampla decat daca exista "reactie" intre incrancenati si vizionarii detinatori de "chei", nu-i asa? In final ambele "substante" ce au reactionat se gasesc profund transformate. Iar detinatorii cheii, simpli catalizatori aparent, foarte rar reusesc sa ramana neutrii si sa se regasesca fix in aceeasi forma la sfarsitul reactiei chimice. Pe usile deschise cu cheile lor pot intra si ei cateodata....

Alta problema cu "reactivitatea" dintre 2 "substante" ar fi rezultatul transformarii. Asa ajungi sa te transformi din acid in baza, din baza in sare sau sa te "acidizezi" neasteptat si necontrolat.

Pe scurt: degeaba te plangi si ceri solutii la problemele tale, profunde si sacaitoare, celor dragi din jurul tau. Solutia si cheia este intotdeauna cea pe care o simti tu, sau cea pe care un "catalizator" real ti-o ofera. Fiecare venim in relatii, prietenii si interactiuni cu experienta proprie, cu propria "aciditate" sau "neutralitate".
Daca insa te inraiesti si incrancenezi pornind de la parerea celor din jurul tau, ajungi sa fii transformat, uneori chiar si numai temporar in alta "substanta" iar celelalte "substante" din viata ta sa nu te mai recunoasca, sa devina neutre la actiunea ta, sau chiar sa produca "reactii de respingere".

Ce e de facut atunci totusi, caci singuri nu putem "reactiona" si trai ?

Pai in primul rand sa intelegi ce tip de "substanta" esti, sa accepti schimbarea (doar asa poti si evolua nu?), sa creezi in jurul tau mediul propice reactiilor pozitive (oare exista asa ceva ?) si mai ales sa alegi catalizatorul potrivit.

Eu una abia astazi am constientizat cat te poate transforma reactia chimica cu "substante concentrate". Si nu mi-a placut foarte tare. De acum incolo voi incerca sa controlez eu reactiile si sa ma duc numai in directia in care propria concentratie si esenta ma va indruma.

Astept de la cei dragi din jurul meu sa inteleaga si accepte asta, sa se imbogatesca incercand sa ma inteleaga, nu sa ramana neutrii :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sa comentam deci impreuna...