joi, 26 martie 2009

Pe cine salveaza imprumutul controversat

Simt nevoia sa ma distantez de Mircica Badea dar si de ceilalti critici ai imprumutului mult disputat si controversat. Primesc destul de multe emailuri de protest, ba chiar s-a lansat si o inutila si complet derizorie petitie online (ca toate demersurile similare, unora recunoscand eu insami ca le-am dat curs din pura solidaritate teoretica si virtuala cu respectivele cauze inaltatoare).

Nu am de gand sa comentez acum si aici necesitatea, destinatia sau modalitatea contractarii acestei datorii dar, pentru numele lui Dumnezeu fratilor, nu mai faceti afirmatii hazardate si haideti sa incetam sa batem campii cu gratie.

Este fara indoiala o problema nationala majora dar ma asteptam din partea presei la o abordare mult mai tehnica si mai documentata. E adevarat ca in ultima vreme, timpul extrem de restrans, nu mi-a permis sa mai bag nici macar un ochi rapid pe Money Chanel dar posturile de stiri si mai ales presa cotidiana (chiar si cea online) sunt ingrozitoare.
De dragul criticii intram in bulgarele de zapada mediatic si ne rostogolim isteric intr-o serie de argumente absurde si puerile. De dragul surprinderii esentei tranzactiei, pentru a reduce totul la concepte majore ajungem sa vorbim de ditamai montajul financiar in termeni infantili si ridicoli.

Departe de mine intentia de a face apologia acestui tip de imprumut. De altfel eu ma intrebam intr-un post mai vechi, ce o fi in capul guvernantilor nostri, si care o fi logica din spatele unei asemenea indatorari impovaratoare si aparent inutile, indiferent de necesitate. Totusi, “le jeux sont faits”, imprumutul si contractul / contractele sunt in prezent un fapt parafat. Autoritatile romane inca se balbaie incercand a explica necesitatea lui, conspirationistii triumfa cautand sensuri si miscari oculte mondiale carora Romanica le-a cazut victima. Buuun, deci acum ce facem ? Cum actionam si la ce ne asteptam ?

Elucubram ? Urlam ca am luat bani pentru baaaanci ??? Ca nu ne-ar ajuta nici dezghetarea partiala, temporara si timida a creditarii ? Zbieram ca Romania nu are sistem bancar sau ca bancile romane (sau filialele romane ale bancilor mari) au finantat numai si numai bula imobiliara (total diferita in Romanica fata de state si de cu totul si cu totul alta natura) ? Opinam intelept in emisiunea de larga audienta, ca bancile nu au dat si nu dau bani pentru finantarea unei afaceri in sine, producatoare de valoare adaugata ?

M-am simtit mai devreme brusc de pe alta planeta ! Inseamna ca eu nu am fost in intalnire la banca azi dimineata, ca eram doar in plimbare pe acolo si oricum ca ma duc degeaba la uzina de aproape 3 luni (wow, deja ?!) ! Hotarat lucru, uzina functiona pe bani din alta parte si eu chiar nu m-am prins pana acum sau mai rau, uzina nu e o afacere producatoare de valoare adaugata. Eu cred ca, pana la urma, medicamentele alea ar putea ajunge si singurele in farmacii sau ca producatorii si importatorii vor gasi ei o solutie sa duca aspirinele cu geanta si Dacia papuc in drogherii. Aoleo, sa nu auda si Ministerul Sanatatii asta ca te pomenesti ca o ia in serios si isi face flota de Dacii papuc (sic!), redresand astfel si industria auto nationala.

Mai Mircica mai: in tarisoara asta exista (putine si timide) dar EXISTA pravalii maricele si afaceri ce depind dramatic de banii de la banci ! Afaceri ce functioneaza ca atare de cativa ani buni ! Afaceri care in ultima vreme au resimtit si in cele ce urmeaza vor resimti si mai puternic si dureros lipsa de lichiditate, in parte venita si din restrangerea fondurilor de le veneau dinspre banci, ombilical legate de bancile mama (nu toate dintre ele austrice cum deasemenea zbiara si acuza destul de nefiresc inflacarata presa). Da, au probleme de lichiditate si unele deja nu se mai sfiiesc sa o recunoasca fata de unii dintre clientii lor. Da, probabil ca vor repatria din bani, da probabil ca vor lua CONTRA COST de la BNR bani, da, probabil ca vor masca sau pasa (cei mai norocosi) din activele neperformante dar…vor fi tinute in viata. Vor tine unse, prost si rar dar unse, micile si din ce in ce mai ruginitele rotite ale economiei romanesti, asa dezechilibrata si total neproductiva cum e ea.

Da, nici eu nu cred in pregatirea, sofisticarea sau macar profesionalismul bancherilor romani la varf, iertata fie-mi afirmatia stimati colegi si colaboratori. Avem tot dreptul sa dam in “cauza” crizei financiare si in ulii ce se reped la Romanica, sanatoasa sau bolnava, cum o fi ea ! Dar totusi, nu putem nega necesitatea vitala si nu putem vietui fara sangele oricarei economii functionale – banul ce curge prin sistemul circulator: sistemul bancar. Da e o transfuzie cu sange prost si care se poate imbolnavi sau chiar scurge in timp record…dar e o transfuzie. Sa incercam sa profitam de ea, sa vedem ce iese din asta. Asta va depinde de bancherii de varf mai sus amintiti ca si de strategia bancilor mama …dar sa nu lovim in ele preventiv, INCA, si sa nu le demonizam gratuit. “Zeitgeist” e o tampenie, o absurditate nemasurata pe care refuz sa cred ca un om cult si educat o poate asimila. E o lectie de macroeconomie de clasa a 11-a (asa se facea pe vremea mea…ehe!) rastalmacita si demonizata ilogic si nefiresc.

Mai mult chiar, vede oare cineva ca banii VOR VENI din 3-4 surse diferite, cu destinatii diferite si conditii diferite ? Da, avem conditii de indeplinit; da, e posibil ca ele sa fie concretizate in masuri inutile, ineficiente si chiar complet impovaratoare dar acordurile sunt semnate deja oameni buni. Un pic cam repede si mult prea opac daca ma intrebati pe mine dar probabil ca “desperate times call for desperate measures”. Mai mult chiar, e posibil ca intr-o oarecare masura fondurile sa capete destinatii improprii, desi sincer m-as mira data fiind rigoarea si intransigenta organismelor partenere in acordurile cu pricina. Ca ele deservesc si interese straine de Romanica, unele poate chiar oculte, asta e mai mult sau mai putin demonstrabil si relativ usor de acceptat. Dar ca fiintam si noi umil si proletar pe langa ele se vede ?

Nu pledez nici pentru inconvoierea coloanei vertebrale si acceptarea resturilor ce pica de la masa stapanilor desi smerenia e o virtute rara si dificil de pastrat. Noi suntem deja la masa impartelii, avem portia noastra., noi frustratii si nefericitii eroi proletari, noi tarisoara mafiot si extrem de incompetent guvernata pe vremurile astea absurde. Noi si pravaliile noastre angajatoare ce forfotesc si zumzaie (inca) din ce in ce mai slab prin interiorul granitelor tarisoarei.

Eu pledez numai pentru vizionarea de urgenta si definitiv a lungului nasului si pentru retinere. Este o atitudine “risk adverse”, este batraneasca si sanatoasa atitudine de “a iti vedea de treaba” si a “sta cuminte in banca ta”. Pledez pentru tehnocratie si studiu ceva mai aprofundat, inainte de a ne apuca sa opinam. Haideti sa lasam si amaratii astia de slujbasi in banci si pe la diversi moguli si oligarhi sa isi merite leafa sau chiar primele indecente pe vremurile astea !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sa comentam deci impreuna...