luni, 30 martie 2009

Filme sau Oscar-uri ?

Vazut "Slumdog millionaire" acu' vreo doua saptamani, vazut "The Reader" we asta....
Incomparabile...pur si simplu nu stiu cum le poate pune cineva unul langa altul ?!

Cativa colegi spuneau deunazi, despre primul filmulete, ca nu vor sa il vada inainte de a citi cartea caci cu siguranta filmul va fi dezamagitor sau le va creea din start o idee gresita despre poveste, poveste care aud pe la amici ca ar fi "interesanta", lucru aparent sustinut si de cele 2 Oscaruri pentru scenariu.

Poate nu rezonez eu cu genul asta de filme, poate nu ma incanta sa vad mizeria umana a unei societati inapoiate expusa, chiar si realist si artistic pe marele ecran...
Ca Academia Americana de Film nu stie ce face si da Oscaruri pe criterii politice sau numai de ei cunoscute, asta e clar. Dar criticii ? Cum poti pune un film cu o poveste cel putin telenovelistica langa unul profund, ce iti da de gandit serios ?

In fine, depasind uimirea legata de galonarea primului, trebuie sa va spun ca "The Reader" mi-a dat de gandit serios si nu prin tema super mediatizata, pana la demonetizare a holocaustului sau a vinovatiei generalizate si a complicitatii tacite a intregului popor german. Personal cred ca evreii si-au facut din blamarea si strigarea dramei lor din timpul holocaustului parghia meschina si nevazuta a devenirii si acapararii puterii sociale, economice, politice in lumea post-WW II.
Ce m-a ingrozit pe mine este o tema ce ma preocupa de ceva vreme: cum stim ce e rau si ce e bine, cum deosebim crimele si genocidul de simpla datorie sociala fata de o societate pervertita de un regim politic malefic, cum identificam acel regim politic malefic daca noi suntem complet ignoranti, chiar semi-analfabeti sau pur si simplu complet analfabeti, unii dintre noi ? Ce se intampla daca puterea si autoritatea ajunge in mana unor asemenea ignoranti ? Scuza oare lipsa de educatie si analfabetismul, chiar ignoranta crunta, crima si umilintele directionate catre cei mai slabi ca noi ? In lipsa educatiei si a unei scari de valori minime insuflate din copilarie sau extrase dintr-un minim de instruire, oare chiar nu constientizam decat stigmatizati teribil in fata unei societati intregi si NUMAI DUPA CE COMITEM FAPTE ORIBILE ? Oare cat din crimele holocaustului sau alte oribilitati din lumea asta au fost rezultatul firesc si implacabil al ignorantei ? Oare cati alti gardieni de la Auschwitz sau gardieni din inchisorile comuniste erau pe bune analfabeti si complet inconstienti de dimensiunile si gravitatea faptelor lor ?

Ce facem fratilor si ce se va intampla cu noi daca punem puterea sau mai exact permitem sa-si insuseasca puterea indivizi ca Vanghelie, Becali sau alti analfabeti?
Probabil ca elitismul e un lucru rau si discriminator, probabil ca o dictatura a elitelor si a intelectualilor ar fi de evitat...dar eu indraznesc sa spun ca este preferabila dictaturii proletariatului sau mai rau, dictaturii unui cizmar peltic. (A nu se intelege ca aprob ce facuram sau cum facuram in 1989 sau ca l-am impuscat pe bietul dobitoc dar societatea pe care el a creeat-o si a pervertit-o in asa hal este de-a dreptul revoltatoare si unde mai pui ca inca ne luptam cu ea...).

Stiu, stiu discursul meu suna teribil a discurs de dreapta, aparent incoerent si complet diferit de posturile anterioare in care pledam pentru "scularea maselor" si refuzul sclaviei dar nu uitati caror "mase" ma adresam eu: corporatistilor spalati pe creier, indobitociti si inrobiti, carora nu le-ar strica sa mai citeasca o carte, alta decat cele legate de profesie, caci "Cine nu citeste e prost", nu-i asa ?...cum spun prietenii de la Radio Guerilla.

Nu in ultimul rand, mi-ar placea sa cred ca in realitate dragostea adevarata dureaza o viata si este atat de lipsita de prejudecati si varsta cum se intampla in filmul asta, dar nu si ca marcheaza vieti in halul asta sau ca se bazeaza numai pe acele pulsiuni sexuale adolescentine. Relatiile si povestile de dragoste cresc in timp, se dezvolta, trebuie construite, rar se intretin singure ca in filmul asta.

Una peste alta, de vazut - recomandare calduroasa - "The Reader"

Saptamana viitoare planific sa vad "Milk" si "The Wrestler" dar si "Seven Pounds"-ul lui Will Smith. Va povestesc cum a fost...desi nu ma omor nici dupa Mickey Rourke nici dupa Sean Penn.

PS: A se remarca (aviz cititorilor critici off-line, ca posturile mele incep si incearca sa se scurteze...). Cizelam usor-usor, in timp, deh ... (aviz altora, elogiatori reticenti deasemenea off-line :) ).

Un comentariu:

Sa comentam deci impreuna...