sâmbătă, 21 februarie 2009

Nu am stofa de activist(a) ecologist(a)!

Am ajuns la o concluzie dureroasa: indiferent de preocuparile mele pe tema, nu am stofa de activist(a).

A fi activist inseamna a te preocupa permanent si activ, dedicand o bucata semnificativa din timpul si viata ta unei teme, in cazul de fata cum sa pastram Romanica sau planetzica pe linia de plutire.

Am constatat asta, vazand ca intr-un moment de elan si exces de zel am adaugat la Twitter-ul meu o legatura cu un ID-ul de Twitter de pe site-ul "Earth hour" - o initiativa descoperita cu naivitate ignoranta (inca o dovada a lipsei de preocupare reala) si debordanta de foarte curand, dar care in momentul acela mi s-a parut frumoasa, chiar daca inca ma intreb cu ce finalitate reala (Taurul din mine nu doarme niciodata :D)... Acum, posturile si update-urile lor erau multe si aveam sa constat destul de neinteresante sau poate doar resursele mele disponibile pentru a urmari programatic asemenea initiative, extrem de limitate. De aceea am concluzionat ca nu sunt o sustinatoare atat de infocata a programului respectiv si am taiat legatura virtuala pe firul scurt cu respectiva comunitate.

In plus, un post al lui Cabral m-a adus inevitabil la concluzia ca cel mai cul (cool) dar si mai greu este sa fii tu insuti !

Daca te lovesc vreodata ingrijorarile pentru generatiile viitoare, sau te sperie vreo manifestare extrema a naturii, neintalnita pana deunazi, sau te simti vinovat pentru vreo apucatura nesanatoasa din viata ta si / sau a celor de pe langa tine sau de dupa tine...e bine sa o spui si sa incerci sa faci ceva -in imediata ta proximitate, cu resursele si posibilitatile tale. Asta nu te face activist si ar fi bine nici sa nu incerci sa te erijezi in asa ceva... Mai mult chiar, ma recunosc vinovata si dependenta inca de chimicale, de vopsele de par si de unele spray-uri cu freon, consider o exagerare ce ne poate arunca dpdv al civilizatiei cu niste zeci de ani in urma sa renuntam la unele elemente de confort, chiar si poluante, mai ales cand nu avem alternativa reala si "eco" la ele. Nu vreau sa devin vreo obsedata si am o groaza de preocupari si probleme in general pentru a ma isteriza si a nu mai folosi (DELOC!) pungi de plastic, desi incerc sa le elimin din viata mea, sa nu mai folosesc anumite rujulete si cosmetice pentru ca sunt testate pe animale, sau facute din grasime animala, sa nu mai folosesc deodoranate sau odorizante pentru ca sunt puse in recipiente sub presiune ce folosesc substante daunatoare mediului... Dar...incerc sa sting lumina pe timpul zilei si sa scot din priza toate aparatele electrocasnice cand ies din casa, sa fiu atenta ce consum si cum arunc gunoaiele (imi planific sa triez plasticul...caci in coltul blocului la mine sunt postate tomberoane speciale de ceva vreme...dar pana acum trebuie sa recunosc cu sinceritate ca nu mi-a cam iesit...). Nu sunt (inca) vegetariana, desi sincer, nu sunt nici o perosana carnivora iar lactatele sunt sursa mea principala de proteine, pentru ca asa simt nevoia si POFTA sa mananc.

Morala postului: sa fim noi insine, indiferent de trenduri sau de cum ne vede "societatea", mai ales ca ce se intampla prin Romanica nu e tocmai recomandabil pentru un om normal si cu bun simt.

Si in incheiere...ca tot ajunseram la bun simt, trebuie sa va mai fac o marturisire: dincolo de spotuletele destul de simplute (desi frumos facute si cu mesaj aparent accesibil) pe mine una ma impresioneaza (inca) campania Petrom si mai ales sloganul "Pentru ca Romania va creste prin bun simt si responsabilitate!". Da stiu, sunt naiva si citind acum pe alte bloguri parerile oamenilor inteleg ca multi o considera doar spoiala extrem de ipocrita. E posibil sa fie asa, dar este pentru prima data cand cineva pune degetul pe rana public in Romania si se intreaba, din pacate inca retoric: "Nu cumva suntem nesimtiti ? Nu ne-ar fi oare mai bine daca ne-am mai civiliza putin?".
Poate ca respectiva campanie nu are nici o sansa, dupa cum e conceputa (mai ales precizarea resemnata ca "...nemti n-om ajunge noi niciodata" de parca natiunea mentionata ar fi detinatoarea absoluta a codului bunelor maniere sociale), sa ajunga fix la aia de sunt "mai nesimtiti" prin Romanica, poate ca e doar o acoperire pentru o corporatie-gigant, lacoma si poluanta ... dar mie una mi-a sunat bine...
Optimista cum ma stiu unii dintre voi, nu voi inceta sa sper si sa incerc (cat pot) sa mai civilizez oamenii prin jurul meu. Incerc sa fiu realista si sa imi infranez pornirile de naivitate (Mircea Badea foloseste cuvantul asta cu multiple conotatii cateodata....si eu am gandit la fel aici) dar uite ca nu imi iese intotdeauna....!

LATER EDIT: Am realizat dupa ce am finalizat postul de mai sus ca de fapt...asta incercam sa construim si la uzina... Tocmai cand credeam ca in tot ce inseamna profesie, bunul simt si feeling-ul interior este ceea ce trebuie suprimat...am avut ocazia sa ma alatur echipei de la uzina...impreuna cu un om care tocmai prin bun simt si deschidere m-a impresionat, in ciuda varstei, ce ulterior aveam sa aflu ca este extrem de frageda. Pentru asta nu pot decat sa ii multumesc si sa speram ca "prin mai asa, vom apuca sa ne relaxam cu un pahar cu umbreluta pe birou, vinerea pe la pranz, cand ne vom pregati de mult visatele noastre we-uri prelungite". Le multumesc si tinerilor mei colegi, cu care inca mai speram sa creeam o enclava...sau poate o moda in uzina ...prin bun simt si responsabilitate ! Poate asa se urneste vreunul (care stiu ca baga cate un ochi pe aici) si lasa si o urma scrisa a trecerii lui....:D !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sa comentam deci impreuna...