joi, 31 decembrie 2009

Maine anul se innoieste - priviti inainte cu credinta !

Pentru unii exista un 2010 mai bun decat 2009 si decat toti anii anteriori. Mult mai putin bun decat toti cei ce vor urma....dar cu siguranta cu impliniri si bucurii. Nu tine decat de fiecare dintre noi sa ne facem orice moment al vietii asa, si eu va urez sa va aflati printre cei care fac asta cu usurinta !

O prietena mi-a spus astazi ca a primit un mass, spam...in stilul gol binecunoscut dar ca mesajul i-a atras atentia imediat. Se spunea acolo sa privim in jur cu ingaduinta, in sus cu recunostinta si inainte cu credinta. Acelasi lucru va doresc si voua. Mie anul mi se termina cu surprize neasteptate si eliberatoare. Am toate sansele sa am un 2010 limpede si clar ca o zi inghetata de iarna, la tara ;).

Nu uitati insa si in 2010....sa priviti in sus:



La multi ani !

vineri, 25 decembrie 2009

O veste minunata !



Deaseara ma uit la "Stardust"....poate uit de culoarea Craciunului asta, adica evident blue, blue, blue:



Daca reusii ea fata asta sa cante cu Regele la atatia ani distanta, si tehnica face posibile minuni de genul asta....eu de ce nu as spera in minunea mea ?! In definitiv si despre asta este sarbatoarea asta, nu ?

Primiti colindatori !

Din Fagaras. Acum multi ani, micuta fiind am petrecut Sarbatorile de iarna in Fagaras, la rudele tatei. Multe mie nu mi-au ramas in minte de atunci, dar ceata de baieti tineri, inalti ca brazii si hm....extrem de frumosi, in costume populare (varul meu facand parte din ceata ;)...adica era un mandru si frumos "cetas" ) nu aveam sa o uit.

Sa aveti un Craciun linistit si imbelsugat. Sa dea Domnul ca anul urmator sa ne gaseasca mai intelepti si mai multumiti !



Mi-e dor de locurile alea...se iarna in sat. Deunazi am fost acuzata ca ma vad boieroaica la tara....Mda, recunosc nu ma vad chiar un om sarac muncind din greu...dar va jur ca nu m-as da inlaturi de la munca fizica...mai grea sau mai usoara. Din pacate nu ma ia nimeni la tara...O sa imi fac eu "tara" mea cand ma fac mare ! Acum nu intelegeti ca vinul fiert baut cu drag cu prietenii chiar si in garsoniera mica si inghesuita nu ar fi nepretuit ;) !

LATER EDIT: Mi se atrage atentia ca titlul nu are semn de punctuatie in coada..... Ei bine, acum are ! Si e indemn nu intrebare ;) !

miercuri, 23 decembrie 2009

Spirit de Sarbatori ?

Crestini sau nu zilele acestea ar trebui sa ne linistim cu totii, sa intram intr-o stare calma si senina, sa ne dorim sa daruim sau macar sa facem bine (macar noua insine).

Personal am fost puternic incercata de circumstante de 2 zile si recunosc....nu ma mai tin nervii atat de bine, lucru pe care il regret nespus dar...."of all the things...".

Poate am gresit, poate am judecat si inca ma judec gresit oamenii ce ma inconjoara. Mi-o asum si pe asta dar de ce oare in ultimele zile au venit peste mine judecati si vine pe care nu stiam sa le am... In plus, de incerci sa fii intelegator si accepti senin scuze in zilele noastre, pare-se ca gresesti si esti banuit de tot felul de nebunii. Bine, acum, contabil sau inginereste, incerci si tu sa te asiguri de una sau alta, sa afli de ce ai patit ceva sau daca iti scapa vreun mesaj transmis asa mai agresiv....dar nu e un pacat sa o faci. Si Toma a fost iertat pana la urma.... Pe cand la noi, facerea de bine.....

Am primit si mult ajutor si sprijin zilele astea. M-am iluzionat ca imi este adresat si destinat cu fundite, dedicatie speciala si continuare. M-am simtit rasfatata si sustinuta. Intentiile nu imi erau insa adresate direct ...dar nu e nimic, recunostinta si bucuria mea sunt reale chiar de nu pot fi exprimate aici si acum. Sper doar sa poata ajunge la destinatari, caci si cu asta am avut probleme in ultima vreme.

In concluzie, daca nu mi se intampla ceva special care sa imi readuca starea si spiritul Craciunului, mi-e teama ca ma inchid in casa in zilele urmatoare !!!

Poate dupa odihna si relaxare sa imi revina atitudinea comunicativa si bonoma. Pana atunci, sa aveti Sarbatori linistite !

marți, 22 decembrie 2009

M-am luptat cu drumurile....si am ...infrant !

Ei da, licenta din titlu nu prea mi-ar apartine dar mi-am permis sa o folosesc intrucat am mai auzit-o deunazi si pare sa intre in limbajul urban ;).

Deci, am luat drumurile in piept. Lungi, obositoare seara, rapide si energizante dimineata. M-am plimbat pe campuri (din nou) in dorinta disperata de a gasi alternativa la DN1 si am ramas tot cu batranul drum spre munte. Acum mai curat, mai uscat, mai lat....

Iar drumul asta, nu m-a dovedit. Ba din contra !

M-a dovedit insa o duduie ce a agresat-o cu furie lobotomizata pe Petronela in asa hal !...si i-a mai jupuit si frumusete de obraz de pe partea soferului. Da dragii mei, am ramas fara geam la sofer la -13 grade iar Petronela e desfigurata. Am curatat-o de bucati de sticla ore in sir asta noapte.

Si daca eu m-am tot laudat ca sunt super sofer, ca pot patina controlat dar artistic la volanul Petronelei, dar ca am si incaltat minunea economicoasa, ca ies din nameti si o pilotez cu talent...iaca i-a venit de hac o nebuna, aeriana si nefiresc de tampita pentru pozitia pe care o are intr-o mare casa de avocatura bucuresteana. Nu am abandonat-o pe Petronela chiar in mijlocului drumului dar duduia a avut serioase probleme cu pilotarea gazei bolnave, desculte si alunecoase, gaza ce nu a suferit nici cea mai mica zgarietura.

Prin urmare, ceasul rau, pisica 13, prezenta mea pe o strada lunga-scurta cu Petronela abandonata cuminte pe marginea ei m-a lasat fara caruta si in ciorapei afara ...in frig !

Daca duduiul cu ochii excesiv de albastrii de la service nu va reactiona miraculos (si slabe sanse sa o faca dat fiind ca nici macar nu o insotesc eu pe Petronela pe la ei...) nu numai ca ma voi imprietenii cu toti puii de caine abandonati in murdara gara Ploiesti dar voi ramane fara sareta si in zilele de super vacanta ce vor veni. Sigur, va fi o vacanta activa caci voi explora din nou dupa ani de zile (poate ca aveam nevoie) binecuvantarile transportului in comun bucurestean.

Si daca pana la locul de prestatie am Don Quijote-le meu (desi Dumnezeu stie pe cine vrea sa salveze...caci eu de as putea fi considerata oarecum si domnita in nevoi, salvata pana acum nu ma simt in nici un caz....) prin Bucuresti cu siguranta cavalerul cu pricina nu poate fi nici macar banuit ca ar mai remarca morile de vant urbane.

Eeei acum e acum ! Sa te vad cum iti pastrezi optimismul si spiritul senin al Craciunului, doamna directoare ;) !?

luni, 21 decembrie 2009

Drum bun !

Incepand de azi :) o sa cam iau niste drumuri in piept (din nou.... dar cu alt scop zilnic de data asta):



Mda, se pare ca



am cam fost priponita ;).

Chip in taci!

PS: In zilele urmatoare sper sa apuc sa va povestesc cum arata orasele imediat limitrofe capitalei. Ma astept sa fie linistite si frumoase, curate si ofertante.

PPS: Astept cu incredere recomandarile voastre de ascultat in masina zilnic cate o ora + o ora....desi pe vremurile astea cu siguranta va fi mult mai mult. Deocamdata am primit un indemn la infractionalitate cibernetica...desi continutul recomandarii suna foarte foarte bine. E vorba de ultimul album Sting (26.10.2009) pentru care foarte multumim initiatorului. Revin cu pareri si pe tema asta cat de curand.

sâmbătă, 19 decembrie 2009

Continuare

Pentru ca nu ma pot abtine ;).



Si pentru ca imi plac baietii astia de multa vreme.

Sezonul scuzelor

Cand esti indiscret si idiot, dar cu pretentii legitime de a exista, nu iti ramane decat sa faci asa, in speranta ca cei in cauza te vor crede ca nu ai avut nici o intentie abuziva pana la urma:



Timpul nu il poti da inapoi, sa te simti prost la infinit nu ajuta, chiar de realizezi cat de ridicol ai fost o perioada lunga cateodata ... dar acceptarea scuzelor cateodata da. Unii simt nevoia sa fie linistiti si asigurati din exterior ca sunt normali. Eu nu mai am pretentii din astea, dar uite ca fac un gest public. E valabil pentru toti cei apropiati care considera ca anul asta i-am suparat / deranjat cu ceva. Atat am avut de spus in apararea mea.

Va multumesc !

marți, 15 decembrie 2009

Optimism si traditii.... de sezon

Nu, nu, nu....nu de plastic, nu mimat, nidecum fals si comercial !

Zilele astea in masina am tot ascultat Magic FM.

Postul s-a autointitulat "Radio-ul lui Mos Craciun" si difuzeaza obsesiv de la inceputul lunii decembrie colinde si cantece de sezon. Toti pasagerii, obisnuiti sau ocazionali ai Petronelei (cam suferinda sezonul asta...) s-au declarat exasperati, agasati si au sarit sa schimbe postul.

Mie insa imi prind foarte bine tampitel-optimistele cantecele, colinde mai degraba imprumutate.

Sigur cele autentice, vechi si autohtone au alta conotatie, te trimit in alta stare caci iaca ce am gasit navigand aiurea pe un site:

"Colindele (sau colindurile) sunt nişte cântece tradiţionale româneşti, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, având în general între 20 şi 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreştină . Colindele nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creştine de iarnă, şi nici colindatul cu umblatul cu steaua . Colindele se cântă în preajma Crăciunului. Unele dintre ele au o sumedenie de variante şi versiuni, potrivit diferitelor regiuni şi graiuri.

Originile Iniţial, colindele aveau o funcţiune rituală, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire şi belşug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar (adică de venirea primăverii), fie de sfârşitul său (toamna, la culegerea recoltei) . Pe de altă parte, un scop des întâlnit al colindelor era acela de alungare a spiritelor rele şi de reîntâlnire cu cei plecaţi pe tărâmul celălalt. În acest sens, ele moştenesc funcţiunea sărbătorilor păgâne ale Saturnaliilor, Calendelor lui Ianuarie şi a Dies natalia Solis Invicti. Peste timp, din semnificaţia iniţială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri şi urări "


Functiune rituala deci ?! Hm !!!

Pai daca am ratat si ultimul concert (?) dorit din anul asta (e vorba de concertul Simple Minds de azi 15 dec 2009) si nici n-o sa am parte de mult visatele sarbatori la tara, cu zapada multa, traditii invechite, aproape pierdute, macar lasati-ma sa ma bucur, in bucla si obsesiv de atotprezentele si rasunatoarele muzici de sezon.

Daca as fi avut parte "pe viu", macar de unele din jocurile si jucariile astea:


Obiceiuri si superstitii de Craciun

*
In Ajunul Craciunului, in unele parti se umbla de catre dascali tineri bisericesti cu icoana pe care este zugravita nasterea Lui Iisus Hristos. Intrand in casa, icoana este tinuta la piept de catre dascali cantand troparul Nasterii Mantuitorului.
*
Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an.
*
In unele zone ale tarii, porcul se taie de Ignat, adica in 20 decembrie. Se zice ca porcul care n-a fost taiat in aceasta zi nu se mai ingrasa, caci si-a vazut cutitul. Sangele scurs din porc dupa ce a fost injunghiat se pune la uscat, apoi se macina si se afuma cu el, peste an, copiii ca sa le treaca de guturai, de spaima si de alte boli.
*
In Bucovina, in Ajunul Craciunului se pun pe masa un colac si un pahar de apa, deoarece se crede ca sufletele celor raposati vin in aceasta noapte pe la casele lor, gusta din colac si-si uda gura cu apa.
*
In Ajunul Craciunului, cei ce cresc albine, nu dau nimic din casa, ca albinelor sa le mearga bine, si sa nu paraseasca stupul pe vremea roitului.
*
In Ajunul Craciunului nu e bine sa te bati, nici macar in gluma, cu cineva, caci faci buboaie peste an.
*
Dupa Craciun sa nu mai fie lasati copiii sa mai zica colindatul, ca fac bube.
*
Acolo unde este datina de a taia porcul in ziua de Craciun, gospodinele pregatesc o mancare din carne macra de porc cu ceapa si slanina, din care sunt ospatati cei dintai dintre strainii ce le calca pragul casei, acestei mancari i se spune "pomana porcului".
*
In unele sate maramuresene se zice ca-i blestemata femeia care nu pune de Craciun pe masa fata de masa cu ciucalai, pe pereti sterguri tarcate (brodate) si pe pat perne cu fete tarcate.
*
Cu o saptamana inainte de Craciun, in zona Codru din Maramures incep pregatirile pentru colindat, culminand in cele doua zile anterioare sarbatorii, cand se pregatesc mancarurile si se impodobesc interioarele locuintelor: masa cu fata brodata, fete de perne ornamentate, pe pereti se pun sterguri si blide ornamentate, crengi de brad, banita, busuioc, brebenoc.
*
Aluatul framantat in noaptea de Craciun e bun de deochi pentru vite.
*
Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciun, apa se preface in vin, iar dobitoacele vorbesc.
*
La cele trei sarbatori mari - Craciun, Paste si Rusalii - sa te speli cu apa in care au fost pusi bani de argint si vei fi banos.
*
Nu e bine ca in Ajunul Craciunului sa fie pus pe masa mai intai rachiul, pentru ca nu el are intaietate in aceasta seara, ci bucatele.
*
Daca visezi grau verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie manos in toate.
*
In Ajunul Craciunului se leaga pomii cu paie, pentru ca acesti pomi sa lege rod bogat.
*
In Ajunul Craciunului se ung painile pe deasupra cu muruiala de faina de grau, ca ele sa nu crape, iar cu muruiala care a ramas, se ung pomii din gradina, ca ei sa fie in vara incarcati de roade.
*
In Ziua de Craciun nu se matura in casa, ci a doua zi, si dupa ce ai maturat du gunoiul acela la pomi, ca-i ajuta sa fie roditori.
*
Pomul Craciunului imbraca in sate din zona Codru aspecte diferite, deosebindu-se de bradul cu elemente ornamentale cumparate din oras. Cel mai raspandit era pomul cu cercuri din nuiele de salcie sau din sarma, imbracate in hartie colorata, peste ele sunt trecute sfori din ata de fuior pe care sunt insirate boabe de fasole alba.
*
In Ajunul Craciunului se da copiilor sa manance bostan, ca sa fie grasi peste an.
*
In Bucovina, colacii Craciunului se faceau in forma de 8 si se pastrau pana primavara cand se afumau si se tamaiau boii si plugul inainte de pornitul la arat, apoi colacii erau mancati de plugari in tarina.
*
In anumite sate din Transilvania se pune, in Ajunul Craciunului, pe un scaun, in tinda casei, fan si pe el un colac si in jurul colacului un numar de coci corespunzator numarului de animale din gospodarie. Cocii se dadeau la animale impreuna cu fanul ca sa se inmulteasca si sa fie "an bun".
*
In seara de 23 spre 24 decembrie, pana dupa miezul noptii si in unele locuri pana la ziua, cete de copii merg din casa in casa cu colinda: Mos-Ajunul, Buna-dimineata, Colindisul sau Buna-dimineata la Mos-Ajun. In unele parti din Ardeal, copiii care merg cu colindatul se numesc piterei sau pizerei. Dupa credinta populara, ei sunt purtatori de noroc si fericire.
*
Prin unele parti, baietii, dar mai cu seama cantaretii bisericesti umbla cu icoana in ziua de Ajunul Craciunului - o icoana pe care este zugravita nasterea lui Iisus Hristos in mijlocul staulului.
*
Oamenii, cand se dau la baut rachiu sau vin in sarbatorile Craciunului, nu zic ca beau, ci ca se cinstesc.
*
In unele parti, cand este aproape de a se revarsa zorile, colindatori cu lautari sau fara lautari pleaca pe la casele gospodarilor instariti si le canta la fereastra un cantec sau mai multe, aceste cantece numindu-se "zori", spunandu-se ca atunci "canta zorile".
*
Prin Transilvania, se intelege sub numele de "zorit" datina de a se canta colinde de catre feciori si oameni insurati la "zoritul" in ziua de Craciun.
*
Incepand cu intaia zi de Craciun si in urmatoarele zile ale acestei sarbatori, copiii umbla cu Steaua, cantand colinde de stea prin care vestesc nasterea lui Iisus Hristos.
*
"Vicliemul" sau "Irozii" este datina prin care tinerii reprezinta la Craciun nasterea lui lisus Hristos, siretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, de a afla Pruncul si adesea infruntarea necredintei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban.
*
In seara de Craciun, in satele maramuresene, se ung cu usturoi vitele pe la coarne si solduri, si usile de la grajduri pentru a alunga spiritele rele sa nu ia laptele vacilor. Cu usturoi se ung si oamenii pe frunte, pe spate, la coate si la genunchi, precum si usile si ferestrele casei pentru a indeparta demonii noptii.
*
In dimineata de Craciun e bine sa ne spalam cu apa curata, luata dintr-un izvor sau fantana in care punem o moneda de argint, pentru ca tot anul sa fim curati ca argintul si feriti de boli.
*
In noaptea de Craciun nu-i ingaduit nimanui sa doarma in grajduri, deoarece in acea noapte boii vorbesc unii cu altii, in limba lor, despre Iisus Hristos, cel nascut in iesle si incalzit de vite cu suflarea lor.
*
Capra, Turca, Brezaia fac parte dintre datinile de Craciun si Anul Nou. Dimitrie Cantemir spune in "Descrierea Moldovei" ca "Turca este o joaca iscodita inca din vremurile batrane, din pricina ciudei si scarbei ce o aveau moldovenii impotriva turcilor". Cu turca, capra sau brezaia umbla tinerii incepand de la Ignat si sfarsind cu zilele Craciunului si prin unele parti in ziua de Sf. Vasile pana seara. Numele de Turca, Capra sau Brezaia il poarta unul dintre tinerii mascati.
*
Despre cei Trei Crai de la Rasarit sau Magii calatori se spune ca au venit sa se inchine lui lisus, dupa unii din Arabia Fericita, iar dupa altii din Persia. Traditia ne arata ca ei se numesc: Melchior, Gaspard si Balthazar.
*
Datina impodobirii bradului de Craciun pare a fi de obarsie germana, asa cum este si cantecul "O, brad frumos!". In Germania, aceasta sarbatoare este cunoscuta sub numele de Cristbaum.
*
Despre Mos Ajun se spune ca a fost baciul aflat in slujba lui Mos Craciun, stapanul staulului unde Maica Domnului l-a nascut pe lisus Hristos.
*
Colinda a dobandit o destinatie precisa ca forma de magie benefica, ea marcand rodnicia campurilor, sporul animalelor, domestice, cresterea copiilor, implinirea prin casatorie a tinerilor, pacea si tihna batranilor, influentarea, in sens pozitiv, a vietii oamenilor si a naturii.
*
Vinul era in unele regiuni ale tarii si simbol al comuniunii, al unirii a doi tineri. In momentul solemn al casatoriei li se toarna vin peste mainile lor impreunate, simbolizand puterea vietii, trainicia si fericirea noii familii.
*
"Paharul de aur" este paharul ritual cu care se bea la zile mari, cum este sarbatoarea Craciunului, din care s-a baut candva in momente solemne, la botez , la cununie, si care reprezenta un bun al familiei, transmitandu-se din generatie in generatie. La origine are un inteles magic, proprietati curative, unele dintre astfel de pahare poarta inscriptii cu caracter misterios.
*
A doua zi de Craciun se reia jocul duminical intrerupt vreme de sase saptamani, si tot atunci fetele, pe alocuri si flacaii, isi fac intrarea in ceata fecioreasca.
*
In ziua de Craciun nu se scoate gunoiul afara decat a doua zi, deoarece daca-l arunci "iti arunci norocul!"
*
In partile Muscelului se crede ca primele patru zile, incepand cu 24 decembrie, corespund in ordine celor patru anotimpuri: prima zi e de primavara, a doua de vara, a treia de toamna si a patra de iarna, si cum va fi vremea in aceste zile asa vor fi si anotimpurile.


jur ca as fi renuntat la orice CD de colinde si la zambetul tamp agasant.

Asa, fac si eu ce pot sa ma bucur de perioada asta. Si asa ma asteapta inca o saptamana si ceva absolut infioratoare !

Prin urmare, declar solemn, ferm si irevocabil: incepand de astazi si paaaana pe la Revelion, eu in masina ascult numai colinde si muzici tembele de sezon ! Cat voi rezista...;) !

PS: Stiu ca jocurile si jucariile stravechi povestite mai sus sunt foarte multe si s-ar putea sa va pierdeti rabdarea pana la capat. Pentru cei la fel de pasionati ca si mine de traditii si superstitii stravechi, unele pre-crestine, le-am pus pe toate sa va incante gadul si sa va trimita in zona si locurile din Romanica unde va simtiti acasa. Enjoy !

duminică, 13 decembrie 2009

Dar

Acum ceva vreme scriam despre bucuria pierduta de a darui pur si simplu si de semnificatia pierduta a gestului....

Zilele acestea, mi-am dorit sa fac daruri din inima si surprize, si din pacate nu am reusit.

In seara asta gasesc asta pe unul din blogurile din blogroll-ul meu, la Bradut Florescu.

In final cred ca solutia, la indemana fiecaruia este atat de simpla:

.

Si cat de fraieri, pacatosi si anormali suntem cand denaturam gesturile, sentimentele, cand confundam tipurile de iubire si nu stim sa NU raspundem pe masura.

"Să nu răspunzi unei orhidee cu o floare a soarelui. Unei balade cu o simfonie. Unei poteci cu o autostradă. Unei stele cu focuri de artificii. Unei iubiri cu mai multă iubire. Nu există mai multă iubire."

Se pare ca altii sunt mult mai inspirati ca mine....Multumim !

sâmbătă, 12 decembrie 2009

Mosul intarziat ....

Anul asta Mosul de inceput de decembrie mi-a oferit (si era cat pe ce sa imi si daruiasca!) ceea ce i-am tot cerut de ani de zile. Nu mai spun ca il banuiesc in curand si pe urmatorul celebru Mos ca ar fi pe cale sa faca la fel !
Sa tot fie ceva mai bine de 10 anisori de cand ma tot rog, si ii tot scriu sau numai cer in gand subtilitati afectuoase si inefabile, pe care pana acum nu paream sa le fi meritat.

Si el ? Ce face ? Aude dupa ani si ani de rugi o dorinta care culmea..., nu mai este in totalitate valabila si deci nu foarte actuala.

Anul asta, pentru prima data dupa multa vreme, am schimbat si ruga si subiectul.

Dar el, batran, ocupat si foarte intarziat....afla in final dorintele mele din ultimii ani... si hop cu oferta. I-am refuzat-o politicos si cu mare doza de indoiala:
"Mosule, putina empatie si un dram de eficienta n-ar strica...Se schimba vremurile si oamenii... Altfel imi doresc anul asta !"

Batranul zice ca, tocmai de aceea, ar trebui sa demonstrez si eu putina maturitate si poate ar fi cazul sa ma arat ceva mai stabila si rabdatoare, ca doar de aia am ajuns un adult care inca mai vorbeste cu "Mosul".

Acum, eu i-as da dreptate ca e batran si a vazut multe la viata lui dar ... daca sufletelul meu bezmetec si imatur simte altceva, eu ce sa fac ?

Stiu, stiu...sariti cu bancul "Pai, la varsta asta, tu mai crezi in Mos Craciun ?".

Dar cine a vorbit de el in postul asta ? Eu am vorbit de un Mos...sau doi....e adevarat, foarte sociabili prin decembrie. Dar cine a vorbit de ala gras si rosu, cu obraji luciosi, barba alba si alte clisee si simboluri invechite ;) ?

Daca ati pati(t) asa ceva, voi ce ati face ?

Sa va dea Domnul, anul asta si in cei ce vor veni, ceea ce va trebuie si cand va trebuie ;) !

PS: Sper ca prietenii buni vor gasi postul de mai sus mai putin incriptat si echivoc decat pare la prima citire, si de aceea ii invit cu mare drag sa raspunda public, aciulea pe blog...de se poate la fel de metaforic ;). De nu ... , acceptam sugestii si in "particoler".

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Noapte linistita cu daruri din suflet !

E vremea sa daruim...dar si sa primim.

E vremea sa invatam cum si cui sa daruim. Daca daruim cui nu ii trebuie sau ce nu le trebuie bagam atat destinatarul gestului cat si pe noi in suferinta mare.

E vremea sa invatam sa primim. Cei mai singuri si raniti dintre noi nu stim sa facem asta cu eleganta si caldura. Nu stim sa primim cu sufletul deschis, nu putem deschide portile inimii noastre sa ne umplem de gesturile altora. Si asta doare !
Si la noi si la Mos...

Si cum a venit deja decembrie, se deschide oficial sezonul de curatenie si primenire. Suntem in plin post...Oare nu trebuie sa facem curat si in ungherele cele mai indepartate ale sufletului nostru ? Ce moment poate fi mai potrivit pentru primenire si aruncat tot balastul impovarator din suflet ? Ne mai trebuie toate acareturile si nimicurile alea ? Mie una - nu !
Sper din tot sufletul ca Mosul sa imi aduca anul asta mai multa inspiratie, putere sa arunc tot ce nu imi trebuie, curaj si deschidere sa primesc darurile celor din jur....Si daca eu am toate astea de la Mosul....va astept cu drag cu restul de daruri - stiu sa primesc cu inima deschisa si bucurie maxima ;).

La sate, cred eu, lumea stie mai bine decat noi ce trebuie facut de Sarbatorile astea... Mi-e dor de satele prin care haladuiam asta vara... Oare cum arata locurile acum ?

Eu va doresc in seara asta sa va ajute Mosul sa va primeniti casa, sufletele, mintile....

Poate e devreme, nu e "viscol si zloata" la noi (si nici nu ne dorim neaparat prin oras....caci si Petronela e neincaltata, si desi cu vizibilitatea ceva mai buna din seara asta, cam neprotejata asa...) dar eu asa ma simt de pe acum si sper ca nimic sa nu imi tulbure linistea Sarbatorilor Sfinte din ast' an:

miercuri, 2 decembrie 2009

Recomandari...oarecum culturale

Scurt ca sunt pe fuga:

- in seara asta ma duc la teatru la "Molto, gran' impressione". Detalii si distributie aici. Impresii personale, un pic mai tarziu, mai pe seara.

- in perioada 30 noiembrie - 23 decembrie, se deschide deja traditionalul "Targ de cadouri de Craciun" la Sala Dalles. Asta spune presa de zilele trecute despre targ. Impresii personale- dupa ce apuc sa il vizitez, sper eu inainte sa inceapa nebunia.

Revin curand.

LATER EDIT - Joi 03 dec: Foaaarte draguta piesa ! Interesanta, actuala....un colaj interesant si parafraza relativ coerenta a lui Romulus Vulpescu dupa Matei Millo, Costache Caragiali si Costache Faca. Actual textul, interesant, cu parfum de Romania mijlocului de secol XIX. O incununare foarte interesanta pentru toate drumurile si cautarile mele de prin tara din vara asta. Foarte potrivit cu ce gandeam cand bateam Teleormanul fara tinta in lung si in lat... Despre regie si prestatiile actorilor, foarte onorabile de altfel,incerc sa fiu cat mai retinuta :). Voi spune doar ca Andrei Duban intr-un rol secundar e ok, Monica Davidescu foarte talentata cum ne-am obisnuit, Ilinca Goia destul de retinuta si usor vedeta...deh ! In rest, combinatie de echipa tanara si garda veche din TNB. Spectaculos maestrul Mircea Albulescu dar si dna Ileana Stana Ionescu chiar daca in roluri secundare. De vazut neaparat daca va vreti Romanica si limba romana inapoi.