marți, 6 ianuarie 2009

O masina fara motor... post realist (nu pesimist da?)

Asteptam cu totii cu interes deciziile BNR de azi...sau cel putin baietii de la tmctv...

Logica asteptarea deciziei de reducere a rezervelor minime obligatorii - injectie de lichiditate in piata, dar mie mi se pare in momentul asta ca lucrurile arata cam asa (si avem 2 variante - voi fi foarte plastica in exprimare ca sa priceapa si tot nespecialistu' in finante):

1. am datorii sau nevoie sa-mi pun pravalia pe picioare de 100 000 (de ceva... ce valuta doriti voi, sa zicem "coco"). Imi vand masina de 50 000 dar tot am o problema de 1/2 din suma...deci...abia daca mai reusesc sa respir sau sa iau ochii salariatilor la care am datorii de 3 luni, cu salariul pe o luna...so ??? Nimic semnificativ rezolvat...

2. ceva mai optimist si fericit: am datorii si nevoi de 100 000 si imi vand casa de 200 000. Buuun, imi platesc datoriile, imi pun businessu' pe picioare (slabe sanse cred dar...sa zicem de dragul exercitiului) si imi mai raman si bani...wow ! Totusi masinaria aia, pravalia trebuie sa mearga, sa vand...banii sa circule si serviciile / produsele mele sa foloseasca....Ei aici e aici...Aciulea ne impotmolim....Vom consuma si surplusul caci harbul nostru (si cel mondial) are motorul foarte foarte ruginit...

Da, solutia este resuscitarea sistemului bancar...la nivel global, si mai ales a creditarii. Ca si actiuni ce trebuie intreprinse: curatat tot ce nu e sanatos (falimente ca la Lehman) si facut ceva ca aia ramasi in picioare si convalescenti sa se inteleaga intre ei (in acest moment nici un bancher nu mai crede alt bancher...ba nici in antreprenorii, a se citi pravalii-cliente). Singura problema: nu se poate sa ii cureti pe ceilalti mari caci au legaturi intre ei - toti cu toti ...so, toti sunt bolnavi si manjiti.

Ce se va intampla, cel mai probabil: ne vom tari si vom da la pedale (toata planeta) pana vom acumula suficient capital de la populatie (si pravaliile intra aici) sa ne miscam iar cu viteza intai...poate a doua. In viteza a patra vom ajunge peste minim 5-6 ani din nou... CU TOTII !

Asta daca vom avea timp si vom fi lasati sa pedalam cumva si sa ne luptam fiecare in tara la el cu economia locala si moneda ce cu mandrie si-o sustine si foloseste fiecare (fie ea euro sau alte localisme si exotisme) si daca nu se hotaraste vreunul sa incerce sa-si resusciteze pravalia si tara proprie prin comertul cu arme sau ceva similar.... Momentan se cearta pe gaze, in Irak se luara de la petrolul lor, in Afganistan cica de la religie si fanatism (in realitate fiind multe, multe droguri in spate).....Cine stie ce mai gasesc ei...dar cu siguranta gasesc ceva....

Dar, sa fim optimisti....oamenii se vor imbolnavi mereu si s-au obisnuit sa bage chimicale in ei, vor muri si vor trebui ingropati...asa ca cel putin 2 industrii (sau nise) am depistat deja: medicamentele si pompele funebre....

Se pare ca si eu am optat pentru una din ele, nu spun inca pentru care...va las pe voi sa ghiciti :))).

So, curaj gaina !

5 comentarii:

  1. Ooof, sper sa mearga si comentariile acum !

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu si Ciumpalacu, dupa cum ziceam...

    RăspundețiȘtergere
  3. @aura...Ce-are a face Ciumpalacu' ? Ciumpalacu nu e in postul asta...de fapt nu prea mai e in zona de cateva zile..si sper sa nu mai revina...decat sporadic ca deh...nu poti subestima gradul de masochism al oamenilor...(eu sunt experta!)

    RăspundețiȘtergere
  4. Identificasi bine industriile care vor functiona intotdeauna.
    Ce ciudat suna: pompele funebre reprezinta viitorul (fiind unul dintre putinele domenii de activitate de succes in prezent). Cum mama naiba am ajuns asa? Si mai ales cand? Suntem patetici daca am ajuns la acel stadiu in care…moartea reprezinta viitorul.
    Imi vine sa si rad. E trist, dar noroc ca noi, romanii, avem un talent deosebit sa luam in zeflemea totul.
    Ia uite cum se leaga toate. Ia uite cum se genereaza reactie in lant. Industria productiei de medicamente este si ea fructuoasa tocmai pentru ca facem bascalie una - doua si refuzam sa murim asa de usor. Asa ca mai o pastila, mai o injectie si ducem si domeniul asta pe culmile succesului.
    Legat de industria pentru care ai optat, iti spun eu sigur ca cel putin pompele funebre se afla 100% pe lista ta (ca si pe a mea, de altfel), ca nu ai cum, decat daca ai o aura pe cap si te cheama “Dumnezeu”. Dar din cate am citit pe Facebook, deocamdata incerci sa o faci prospera pe cealalta (bagi chimicale in tine, ca si mine de altfel).
    So…curaj gaina

    RăspundețiȘtergere
  5. Eeei, pai bine v-am gasit pe aici doamna ! Sper sa ne conversam mult si bine, mai ales asa... Multumim pentru aprecieri...dar sa nu picam in depresii si lamentari mioritice...Singurul meu raspuns la comentariul dvs, ultimul post...provocat si de comentariul dvs in parte....dar nu in exclusivitate.

    RăspundețiȘtergere

Sa comentam deci impreuna...