miercuri, 7 ianuarie 2009

Am avut dreptate ! BNR rulz !

Nu, nu sunt un fan (declarat :D) la Guvernatorului sau grupului de economisti de la BNR dar de data asta...se pare ca am avut dreptate - contrar asteptarilor, estimarilor si declaratiilor tuturor baietilor din banci de la functionar junior la bancher serios si directori de banci !

Ce pot sa zic in afara de "great minds think alike" ?

Aaaa, as mai zice ceva: ca tare imi e teama ca decizia de azi DE A NU REDUCE REZERVA MINIMA OBLIGATORIE sa mearga pe primul scenariu descris de mine in postul anterior...:((.
Da se pare ca au ajuns si ei la concluzia ca ar fi inutil !!

Cat despre normele de creditare, numai de bine si....bancile ar trebui sa fie curajoase si sa spuna ce se intampla: si daca BNR-ul ar fi prietenos si ar ridica orice restrictii, daca s-ar balaci toti in lichiditate si tot nu s-ar mai da bani. De ce ? Pentru ca propriile departamente de risc (evaluarea datornicilor) ale bancilor NU MAI AU REPERE DE EVALUARE. Nu, nu le este frica si sunt banci cu apetit foarte mare pentru risc dar....efectiv nu au repere dupa care sa dea bani: nu stiu cu ce dobanda, la ce curs fixat, cum sa calculeze rata si capacitatea datornicilor de rambursare....

Altfel spus, someaza caci nu mai au instrumentele muncii ... "The only rule is there is no rule"

In aceste conditii noi, umili functionarasi, directorasi sau mai bine...proprietari de propriile pravalii ce ar trebui sa facem ? Cum va arata ...orice intr-o luna ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sa comentam deci impreuna...